Selectează o Pagină

Cand ai de rezolvat o problema, cum gasesti solutia? Stai zi si noapte si te tot gandesti, in toate felurile, cautand varianta salvatoare? Faci brainstorming cu prietenele sau cu sotul? Scrii liste cu variante si apoi le tai pe cele care ti se par neplauzibile, pana cand ramane una singura? Chiar sunt curioasa ce metode ai!

De exemplu, vrei sa slabesti, dar nu stii ce sa faci. Ai incercat o multime de lucruri, dar acul cantarului se incapataneaza sa nu coboare pana unde vrei tu, de parca ti-ar ghici gandurile si se joaca cu tine.
Ei bine, ce-ai zice daca rezolvarile problemelor noastre nu au, de multe ori, solutii rationale? Ce-ai zice daca ai cauta raspunsuri cu tot corpul si nu doar cu mintea? Ce-ai zice daca nu trebuie sa cauti un raspuns, ci chiar TU esti raspunsul?

solutia

Nu spun povesti, nu vreau sa te induc in eroare. Vreau doar sa-ti impartasesc ca am descoperit o varianta de a gasi cele mai bune solutii la problemele noastre. De fapt, eu aplicam de mult metoda asta, de cand ma stiu, dar nu intelegeam ce se intampla. Dupa ce am citit ”The Gift of our Compulsions” de Mary O’Malley am inteles asa:
Ca mintea noastra este limitata si ca ar trebui sa asteptam raspunsuri de la izvorul nesecat de intelepciune din noi. Cum SA facem acest lucru? Si simplu, si greu in acelasi timp – dupa parerea mea: intr-un moment de relaxare, in timpul zilei, punem intrebarea: „Ce cale sa urmez legat de asta?” (adica de problema noastra). Apoi, ne gandim la altceva. NU cautam raspuns la intrebare, ci ne deschidem sufletul si mintea pentru a-l primi. Il asteptam sa vina. Putem sa-l primim citind o replica dintr-un film, intr-o conversatie cu un prieten, citind un pasaj dintr-o carte, admirand stelele sau un camp de flori etc. Da, e ca un fel de revelatie.

Deseori mi s-a intamplat sa am o problema, sa nu-i gasesc raspuns si sa ma iau cu alte treburi. Dupa un timp, mai ales dupa un somn bun, ma trezeam cu tema rezolvata. Colegii mei, psihologii, ar spune ca trebuie sa treci prin perioada de incubatie, cand creierul proceseaza informatiile pentru a-ti da raspunsul. Sau ca e vorba de intuitie, inspiratie, presentiment. Tu poti sa-i zici cum vrei. Important e sa reusesti sa accesezi intelepciunea cu care ai fost inzestrat la nastere,

  • cea pe care orice fiinta umana o are,
  • cea care e legata de mosii si stramosii nostri,
  • cea care e dincolo de intelegerea rationala a fiecaruia,
  • cea care ne spune ca exista Divinitate, cea care ne ajuta atunci cand ne pierdem speranta,
  • cea care ne indreapta pasii acolo si in momentul in care va aparea iubirea vietii noastre,
  • cea care este mai presus de orice rationament logic,
  • cea care ne va oferi nu ceea ce ne dorim, ci ceea ce e bine pentru noi, cea care ne ajuta sa mergem pe calea noastra.

Asa ca, daca, de exemplu, vrei sa slabesti si nu mai stii ce sa faci, incearca urmatorii pasi:

1. In primul rand, ar fi bine sa faci cel mai greu, cel mai solicitant si cel mai frumos lucru din lumea asta – pentru tine si pentru cei din jur: Iubeste-te! (ca bine a mai zis Mary O’Malley si multi-multi altii);

2. Relaxeaza-te! Nu ai cum sa gasesti idei bune, sa te vindeci, sa slabesti, sa creezi, cand esti stresat/a;

3. Intreaba-te! Intreaba-te: „Care este calea pe care sa o urmez ca sa fiu impacat/a cu silueta mea? Arata-mi!” Si nu te apuca sa cauti raspunsuri rationale la intrebarea asta. Ca o sa te trezesti sarind peste vreo doua mese, cu o foame de lup apoi, care numai departe de bucatarie nu o sa te tina.

Succes, asadar, in a primi raspunsurile pe care le meriti!