Cand vezi prajiturile Alinei, iti spui ca nu pot fi altfel decat perfecte. E greu sa iti dezlipesti ochii de la creme stralucitoare, forme inedite, culori vesele si decoratiuni irezistibile. Iti dai repede seama ca sunt opera unui om nu doar pasionat, ci si instruit.
Va invit, asadar, sa savurati un interviu cu Alina Avram Dohotariu, chef pastry, absolventa a Ecole National Superieure de Patisserie din Yssingeaux, Paris. Veti afla cat de important este sa ne descoperim si sa ne urmam pasiunile, cum este sa faci zi de zi ce iti place, cum este sa urmezi o scoala la Paris sau sa inveti sa degusti corect ciocolata. Va invit sa descoperiti si recomandarea Alinei pentru 8 Martie, un tort special pentru doamne.
Cand a fost momentul cand ti-ai dat seama ca gatitul nu este doar o necesitate, ci si pasiunea ta?
Am inceput sa gatesc din necesitate pentru mine si pentru familia mea, odata stabilita in Italia. Avand mult timp la dispozitie, am realizat un blog cu retete de toate felurile. La un moment dat, mi-am dat seama ca imi place mai mult sa fac prajituri decat mancaruri sarate, asa ca am decis sa imi indrept pasii in aceasta directie. Am dus o munca de cercetare indelungata in privinta scolilor de patiserie din Romania si din Italia. Pe atunci, nici nu visam ca o sa ajung sa studiez in Franta. Am inceput cu un curs de baza aici, in Italia, apoi, in timpul stagiului de pregatire, am decis ca trebuie sa plec in Franta sa studiez.
Ce ti-a placut cel mai mult cand ai studiat la Ecole National Superieure de Patisserie din Yssingeaux?
Mi-a placut cel mai mult profesionalismul lor. Am avut un profesor foarte bun, cred ca era cel mai exigent din scoala, asa ca am invatat de la el ca prajiturile trebuie sa arate perfect la final. Pe langa asta, mi-a placut atmosfera din afara cursurilor, prieteniile care s-au legat intre noi. Am fost un grup international, asa ca am legat prietenii cu persoane din toate colturile lumii.
Esti pastry chef. Ce inseamna acest lucru pentru tine?
Pe langa faptul ca sunt pastry chef cu diploma, chiar lucrez ca pastry chef. Asta e cel mai important, pentru ca degeaba am o diploma daca nu o pot pune in valoare.
Derulez prima pagina de pe blogul tau si nu doar ca imi lasa gura apa, ci parca sunt chiar intr-un muzeu cu opere de arta. Cum te simti cand tocmai ai terminat unul dintre aceste fabuloase torturi?
Iti multumesc foarte mult, esti foarte draguta, dar eu nu sunt prea incantata, nu reusesc sa mai postez pe blog precum odinioara. Cum ma simt? Pai, ma simt bine pe moment, apoi imi trece, pentru ca vreau torturi din ce in ce mai bune atat din punctul de vedere al gustului, cat si al modului de realizare, cat mai aproape de perfectiune, cu alte cuvinte.
Vad in fotografii ca ai o silueta de invidiat. Care este secretul tau, avand in vedere ca esti inconjurata de atat de multe lucruri minunate, dar pline de calorii?
Nu este niciun secret, fac sport regulat si am cat de cat grija ce mananc. Daca as renunta la sport, m-as ingrasa.
Ai un tort preferat? Adica, unul care sa iti dea o stare foarte placuta, sa iti aduca aminte de copilarie sau de lucruri foarte dragi tie?
Nu stiu daca am un tort preferat, mie imi plac toate, in momentul in care le fac, apoi ma plictisesc de ele. Caut mereu ceva nou. In momentul de fata, daca e totusi sa ma gandesc la unul care imi place, acela e cel care se vinde cel mai bine in cofetaria in care lucrez. Ma bucura faptul ca place foarte mult clientilor. E cu fructul pasiunii si ciocolata Dulcey de la Valrhona. A fost primul tort pe care l-am propus, in momentul in care am inceput sa lucrez.
Ce torturi ne recomanzi pentru acest sezon?
Avand in vedere ca se apropie Ziua Femeii, recomand un tort delicat din cofetaria italiana, care se numeste Mimoza. E un tort special dedicat femeilor, in Italia se daruiesc mimoze de 8 Martie, asa ca exista si un tort care ii poarta numele. Varianta clasica contine o crema diplomat, frisca si pandispan insiropat cu Grand Marnier sau Limoncello. Se realizeaza sub forma de cupola si se imbraca in cubulete de pandispan.
Ce este yuzu si in ce deserturi iti place sa il folosesti?
Yuzu este un fruct japonez din categoria citricelor. Este o combinatie intre lamaie, mandarina si grepfrut. Eu l-as folosi in combinatie cu sucul de lamaie, intr-o tarta cu lamaie si bezea italiana sau ca insertie intr-un tort cu mousse de ciocolata.
Da-ne un exemplu de combinatie extravaganta de texturi si de arome.
Eu sunt innebunita dupa cofetaria franceza, dar imi place si cea italiana, asa ca as realiza o prajitura cu ciocolata alba si trufe. Pierre Herme face macarons cu trufe albe, asa ca eu as realiza o prajitura cu trufe. Italienii pun trufe peste tot, mai putin in deserturi, asa ca nu ar fi o idee rea.
Ai vizitat Valrhona, unde se afla una dintre cele mai cunoscute fabrici de ciocolata. Ce amintiri placute ai de acolo?
Trebuie sa precizez ca am vizitat Muzeul de Ciocolata Valrhona, La Cite du Chocolat, fabrica nu e deschisa publicului. Chiar si asa, pentru mine a fost ca un vis implinit, a fost o zi in care am invatat sa degustam corect ciocolata, am luat parte la demo-uri si am vizitat scoala in care se tin cursuri de cofetarie si ciocolaterie. Mi-am propus ca intr-o zi sa ma intorc acolo, la cursuri.
Cum decurge o zi din viata ta?
O zi din viata mea se imparte intre locul de munca, familie si sala de sport. Ma trezesc dimineata si ma duc in laborator, fac ceea ce mi-am propus pentru ziua respectiva, ma intorc acasa, gatesc pentru mine si pentru familie si merg la sala de sport. Seara, mi-o rezerv pentru a citi o carte, pentru a ma documenta despre cofetarie sau pentru a viziona o serie buna pe Netflix. Asta, in cursul saptamanii, pentru ca zilele libere mi le dedic iesirilor in oras, in cautare de restaurante si de cofetarii bune. Si visez la ziua in care o sa imi deschid cofetaria mea.
Foto credit: Alina Avram Dohotariu
Comentarii recente