Selectează o Pagină
boluri tibetane

Bolurile cântătoare tibetane, denumite și himalayane, sunt boluri din aliaje de metal, folosite la origine de călugării tibetani pentru ceremoniile religioase. Călugării tibetani le folosesc pentru meditație și pentru efectele terapeutice.

Șamanii le foloseau în scopuri tămăduitoare, oamenii de știință confirmând că sunetele produse de ele pot modifica frecvența creierului. Iar asta are un efect de liniștire, de calmare, terapeutic, asupra minții.

Despre bolurile tibetane cântătoare se mai spune că au capacitatea de a purifica spațiul în care trăim și de a restabili echilibrul sufletului uman. Dar ca să nu rămânem la nivel de presupuneri, am găsit un studiu cu privire la efectele meditației cu sunet asupra stării de spirit.

Studiu privind efectele sunetelor produse de bolurile tibetane 

Un studiu realizat cu privire la efectele meditației cu sunet asupra stării de spirit, anxietății, durerii și stării de bine spirituale a raportat mai puțină tensiune, furie, oboseală și stare de deprimare în urma acestui tip de meditație. Studiul a fost realizat pe 62 de participanți, cu vârsta medie de 49,7 ani. În plus, participanții care nu practicaseră înainte acest fel de meditație au experimentat o scădere mai mare a tensiunii în comparație cu participanții cu experiență în practicarea ei. Sentimentul de stare de bine la nivel spiritual a crescut în mod semnificativ la toți participanții.

Așadar, meditația cu boluri tibetane ar putea fi o cale de intervenție ieftină pentru reducerea tensiunii, anxietății și depresiei și pentru sporirea stării de bine spirituale.

Să nu uităm că stresul și starea de tensiune pot duce la boli de inimă, diabet, dependențe și probleme de sănătate mintală. Un motiv în plus pentru a găsi o cale de a le înlătura sau măcar de a le diminua.

Vindecarea prin sunet a fost folosită de sute de ani în diferite forme și culturi din lume. Triburile aborigene din Australia folosesc un instrument de peste 40.000 de ani pentru vindecarea cu sunet. Se numește didgeridoo și are forma unui cilindru de 1–3 m.

Autorii studiului au analizat posibilitatea ca ascultarea sunetelor de intensitate înaltă și frecvență joasă produse de o combinație dintre boluri, gonguri și clopoței în cadrul unei meditații cu sunet să inducă un răspuns de relaxare profund.

Cum se folosesc

Bolurile tibetane sunt însoțite de un bastonaș din lemn. Prin atingerea bolului din metal, exercitând o presiune ușoară cu bastonașul și prin rotirea lui de jur-împrejurul bolului, se produc tonuri pure asemănătoare undelor sinusoidale.

Dacă vrei să cumperi un bol tibetan, îl poți găsi pe mai multe magazine online românești, cum ar fi:

https://www.stonemania.ro/feng-shui-decoratiuni-aromaterapie/boluri-tibetane/

https://www.ejuliana.ro/produse/cadouri-orientale-feng-shui/bol-cantator

 

Poți urmări în filmulețul de mai jos cum se folosește un bol tibetan și poți auzi cum sună.

fb-share-icon
error

Ți-a plăcut? Ne bucurăm să duci vorba mai departe.