Exercitiul pe care ti-l propun este simplu. Atat de simplu, ca o sa-ti fie greu sa te apuci de el. Paradoxal, nu? Asta ma duce cu gandul la vorbele – pline de duh, de altfel – ale unui profesor din facultate care ne dadea tema pentru acasa exercitii cognitiv-comportamentale si ne spunea: “Sunt foarte bune aceste exercitii; or sa va ajute foarte mult; pacat ca nu exista exercitii care sa va ajute sa va apucati de… exercitii”.
Si, evident, 90% dintre noi nu faceam exercitiile, desi erau simple, ne furau doar 10-15 minute din pretiosul timp si ne puteau ajuta sa ne dezvoltam si chiar sa ne rezolvam unele probleme, daca aveam.
Exercitiul de respiratie este urmatorul:
– verifici respiratia de 3 ori in timpul mesei; daca este sacadata, grabita, fara ritm, e cazul sa te opresti din mancat (esti stresat si sistemul tau digestiv functioneaza la capacitate minima; nici n-are rost sa mananci in starea asta);
– verifici postura: trebuie sa ai coloana dreapta (asa vei putea sa inspiri mai mult aer);
– inspiri adanc, cam ¾ din volumul de aer maxim care poate intra in plamani (ca sa nu ii fortezi) si expiri 100% (pentru a scapa de aerul rezidual din plamani)
– respiri pe nas; aerul este astfel adus repede la temperatura corpului
– repeti de cateva ori; respiratia relaxata va transmite creierului mesajul “sunt relaxat” si vor urma toate modificarile fiziologice caracteristice acestei stari – inclusiv functionarea aparatului digestiv, arderea caloriilor la capacitate maxima.
Tu cum respiri la masa? Urmareste! E important.
Foto: Dreamstime
Niciodata nu tin cont de asta, dar sunt constienta de faptul ca mananc repede si de multe ori pe nemestecate deoarece aproape ca nu acord deloc atentie mancatului in sine. De cele mai multe ori, mananc in fata calculatorului, fie ca sunt la serviciu sau acasa. Presupun ca acest exercitiu ne ajuta si sa mancam mai incet. Oricum, any tips&trics despre cum sa ne auto-educam sa mancam putin si bun? Singurul pe care l-am retinut eu e ca ar trebui sa ne asezam mancarea in farfurii sau in boluri mici, iar portia nu o sa mai para mica. Multumesc anticipat.
Ceea ce spui e corect si valabil – portii pe farfurii mai mici.
Alte cateva tips-uri ca sa mancam putin:
– trebuie sa mancam incet; daca ne grabim, vom manca mult pana sa ne dam seama ca, de fapt, ne-am saturat
– trebuie sa fim atenti doar la ce mancam; nu trebuie sa ne fuga gandul in alta parte; pentru asta trebuie sa mancam doar la masa (fara „multitasking” – nu la calculator sau la TV pentru ca vom manca mult, din acelasi motiv ca mai sus)
– mancarea sa fie, pe cat se poate, de calitate; daca exista mai multe variante ale aceluiasi produs, alege-l pe cel care este mai bun calitativ; acesta este, in majoritatea cazurilor, mai scump; la capitolul mancare, pretul reflecta calitatea; daca mancarea este proasta, saraca in nutrienti, vei manca mai mult deoarece creierul va da mesaje de foame in speranta ca totusi ii vei oferi nutrientii de care corpul are nevoie
– incearca sa dai atentie propriului corp; este cel mai bun nutritionist
Multumesc mult. Asa e, cred ca trebuie sa ne ascultam corpul, dar pana invatam noi sa-l „auzim” cum trebuie, avem nevoie de un pic de documentare.