Selectează o Pagină

Ieri am fost in Carrefour sa iau creveti. I-am pregatit cum se fac in mod obisnuit – simplu, cu usturoi si chilli. Dar nu despre asta voiam sa scriu, ci despre faptul ca iarasi m-am plictisit la coada la casa si am tras cu coada ochiului la produsele cumparate de altii. Si uite asa ajung sa fac mari eforturi sa nu critic, sa nu emit judecati de valoare, sa nu evaluez lumea dupa ce are in cosul de cumparaturi. Dar e greu. Foarte greu.

In fata mea era un cuplu de tineri eleganti, aranjati, care insa cumparau o punga mare cu pangasius. Din cate stiu, e un peste care traieste in Mekong, unul dintre cele mai mari fluvii ale lumii, care este insa foarte poluat din cauza deversarii deseurilor industriale (concentratie mare de mercur si de arseniu, care a dus la scaderea drastica a populatiei de delfini si a adus multe boli in randul populatiei care se hraneste cu pesti din acest rau si care bea apa de aici); mai mult, Mekongul este poluat de insasi cresterea si procesarea acestui peste in delta sa. Pangasius este, asadar, un peste toxic. Dupa ce m-am lovit de aceasta informatie, nu mai vreau sa aud de el si nu pot sa stau linistita cand il vad la supermarket.

Dupa ce m-a intrigat punga de pangasius din fata mea, am aruncat o privire in spate si m-am intalnit cu o cutie de margarina si o punga de “condimente” (amestecul acela de condimente, legume – daca chiar e ce scrie pe punga -, multa sare si ceva E-uri, care, intr-adevar, fac mancarurile destul de gustoare; dar daca sunt nesanatoase, ce folos?). Din nou, dezamagita.

Ca sa nu ma plictisesc, am auzit si o discutie in care doi tineri erau foarte multumiti ca gasisera paine calda si ca e bine ca au luat doua bucati, ca o vor termina imediat. Nu e prima data cand intalnesc acest criteriu de cumparare a painii – este “nemaipomenit” daca e calda si daca ajungi sa mananci la o masa cate una de caciula. Voi ce credeti?

Sunt foarte curioasa cati dintre noi stim, asadar, sa facem cumparaturi? Si cati ar vrea sa stie? Cred ca pentru multi este total neimportant si prefera sa traiasca in ignoranta.