Selectează o Pagină

Motto: „A manca este o metafora a felului in care traim; si este deopotriva o metafora a felului in care iubim.” (Cand mancarea tine loc de dragoste, Geneen Roth)

psihonutritie pentru indragostitiAm scris acest articol pentru toti indragostitii. Dar mai ales pentru acei indragostiti care vor sa se bucure de viata la maximum, sa fie prezenti in experienta pe care o traiesc, sa inteleaga ce traiesc si sa savureze magia meselor impreuna. Asta, pentru ca relatia cu mancarea este atat de prezenta in viata noastra si ne poate ajuta chiar sa facem fata unor momente mai dificile, cum ar fi neintelegerile in cuplu.
Pentru inceput, te invit sa verifici daca ai „simptome” de indragostit :).

„Simptome” de indragostit

  • simti „fluturi” in stomac
  • metabolismul este mai rapid, deci poti slabi
  • mesele capata o magie speciala in compania partenerului
  • ti se pare ca mancarea are alt gust
  • esti dispus sa experimentezi mai mult in plan culinar
  • nu iti mai place sa mananci singur, ci doar alaturi de persoana iubita
  • ti-ar placea sa petreci timp in bucatarie impreuna cu partenerul
  • ti se pare nemaipomenit sa te trezesti dimineata alaturi de el si sa iti aduca micul dejun in pat

Daca acorzi importanta cuvenita mancarii, cea care ne tine in viata, experientele pe care le traiesti la masa pot fi foarte placute. Dar daca acestea sunt traite alaturi de persoana iubita, a lua masa capata ceva magic. Acorda, asadar, importanta momentelor când mananci cu partenerul, care te vor ajuta si sa-l cunosti mai bine, si sa relationati intim. Sa fie, oare, un sambure de adevar in bine-cunoscuta zicala „dragostea trece prin stomac”?

Ce sa mananci cand te indragostesti

Propunerea mea este… fondue de ciocolata.
inragostiti
Ca sa prepari ceva delicios, nu e nevoie sa fii pasionat de gatit sau sa ai foarte mult timp. E suficient sa pregatesti, de exemplu, fondue de ciocolata. Vei constata cu uimire cum prepari ca un maestru un sos de ciocolata si apoi tai fructe proaspete sau bucatele de prajituri, piscoturi, bezele. Fructele le alegi in functie de sezon: struguri, capsuni, portocale, ananas, kiwi, banane, smochine, caise, zmeura, afine, piersici, cirese, mango etc.

Branza a fost primul ingredient folosit la fondue. Prima reteta de fondue de branza a fost publicata in secolul al XVII-lea, intr-o carte din Zürich. Branza rasa sau taiata cubulete era topita impreuna cu vin si in aceasta compozitie se inmuiau bucatele de paine.

Astazi, fondue de ciocolata este o reteta ideala la petreceri, la sfarsitul unei mese cu prietenii si, mai ales, pentru o masa in doi.

Este si o reteta perfecta daca vrei sa-l implici si pe partener in pregatirea desertului ‒ veti vedea astfel cum e sa faceti lucruri impreuna (vreti sa stiti cum e sa lucrati alaturi unul de altul pentru tot restul vietii, chiar si in bucatarie, nu?). Mergeti la magazin si alegeti-va fiecare ingredientele preferate, pe care le veti inmuia apoi in sosul de ciocolata (incercati sa ghiciti care sunt preferatele partenerului), pregatiti-le acasa asa cum scrie in reteta si decideti ce are fiecare de facut. Veti vedea daca reusiti sa va coordonati, care sunt ingredientele preferate ale fiecaruia, cum puteti realiza ceva impreuna.

Tehnici de psihologia comportamentului alimentar pentru indragostiti

Scopul tehnicilor este sa te ajute sa faci fata mai usor situatiilor grele in cuplu, dar si sa te bucuri de viata la maximum cand iubesti, chiar si… in bucatarie.

Perioada aceasta, cand esti indragostit, este nemaipomenita, nu? Dar te poti trezi ca esti cu capul in nori chiar si atunci cand… mananci. Ei bine, chiar daca nu poti spune ca ai situatia sub control, afla macar ca lipsa de atentie la masa scade cu 30-40% din puterea metabolica ‒ asta, pe termen lung, poate duce la ingrasare, dureri de stomac sau la alte probleme nutritionale. Si, bineinteles, lipsa de atentie iti poate afecta orice activitate. Pentru a fi prezent la masa sau in orice activitate, poti face un exercitiu simplu: acorda atentie detaliilor din jurul tau pentru cateva minute. Asta, ca sa fii prezent aici si acum. Ce culoare are farfuria? Si forma cum este? Ce model are servetelul? Ce spune persoana cu care iei masa? Ce muzica ascultati? Ce se aude de afara? Constientizarea detaliilor te va ajuta sa fii prezent si sa duci la bun-sfarsit orice activitate pe care ai inceput-o, fara sa-ti zboare mintea haihui si sa nu te poata ajuta in momente-cheie pe care ti le-ar putea oferi persoana iubita.

Invata o reteta de la partener. Afla o reteta preferata a persoanei iubite si gatiti-o impreuna pentru a o invata. Apoi, din cand in cand, fa-i surpriza de a o gati pentru el.

Daca partenerului ii place sa gateasca, intreaba-l care este autorul de retete care ii place cel mai mult si daruieste-i o carte de bucate scrisa de acesta.

O data pe luna, alegeti impreuna o reteta dintr-o carte sau o revista, cumparati impreuna ingredientele si acordati-va timpul necesar pentru a o gati impreuna. Coordonati-va si organizati-va in asa fel incat, inca de la inceput, fiecare sa stie ce are de facut, pentru a nu va certa in timpul prepararii. Cat de bine ati reusit sa va organizati?

Modificati impreuna o reteta. Ati gasit o reteta interesanta, dar parca ar avea nevoie de ajustari – tipul de branza, forma pastelor, cateva mirodenii etc. nu sunt pe gustul vostru. Modificati-o impreuna dupa bunul plac, apoi savurati impreuna rezultatul final.

fructul pasiunii pentru cei indragostiti Propune-i partenerului sa manance o leguma sau un fruct pe care fie nu l-a mancat vreodata, fie il evita. Cauta o reteta cu ingrediente care stii ca ii fac placere, dar care contine si ingredientul-surpriza. Pregateste reteta si convinge-l sa guste. Ce zici de niste briose cu custard de fructul pasiunii?

Va place sa calatoriti? Puteti alege impreuna, din cand in cand, destinatii turistice in functie de preferintele voastre culinare sau in functie de experientele culinare pe care doriti sa le traiti. Poate fi o incursiune intr-un restaurant interesant din orasul vostru, poate fi vorba de un bar dintr-o localitate din tara unde locuiti sau puteti alege un oras dintr-o tara indepartata, renumit pentru preparatele specifice culturii respective. Realizati un jurnal cu poze al acestor escapade. In josul fotografiilor, scrieti fiecare de mana cateva fraze care sa va aminteasca peste ani despre experienta respectiva. Nu trebuie neaparat sa fie escapade planuite. Uneori, ii poti face partenerului surprize. De pilda, o evadare in weekend intr-un bistrou pe malul Senei, o excursie de cateva zile in Malta, o intalnire romantica pe o terasa la inaltime cu cocteiluri inedite sau o cina intr-un restaurant unde se mananca pe intuneric. Asa „veti savura” impreuna viata la intensitate maxima!

Descoperă mai mult

indragostiti
Daca vrei sa afli si mai multe lucruri despre ce inseamna sa fii indragostit, citeste Ghidul de lectura pentru indragostiti de pe stroke.ro, blog de biblioterapie:
„Cartile pot fi partenerul ideal de «conversatie» pentru un indragostit. Ele iti vor pune intrebari, te vor determina sa te gandesti la diverse aspecte ale iubirii, iti vor deschide ochii în privinta unor probleme ce tin de relatia intima dintre doi oameni; iti vor pune, practic, alti ochelari cu care sa privesti realitatea relatiilor tale amoroase. Odata intoarse toate paginile, vei avea „armele” cu care sa cuceresti si sa pastrezi „cetatea dorita”. Dacă le vei folosi sau nu… citeste tot articolul aici.

Acest articol face parte dintr-o serie de texte tematice scrise impreuna cu prietena mea Cristina Dragulin, psiholog, jurnalist si biblioterapeut.

Foto credit indragostiti: pixabay.com