Motto: „Exista multe dovezi ca modul in care copiii sunt hraniti cand sunt foarte mici stabileste atitudinea lor fata de mancare de-a lungul copilariei si poate chiar si in viata adulta.” (Baby-led Weaning, Gill Rapley & Tracey Murkett)
„Simptomele” traite de cel care vrea sa devina parinte
- Iti amintesti din ce in ce mai des ce frumos era sa fii copil, cu ce bunatati te rasfatau mama si bunica si te gandesti cum ar fi sa aduci bucurie la fel propriului copil.
- Cand te invita la masa vreun prieten care are copil, incepi sa tanjesti si tu sa fii in acelasi rol.
- Ti-ar placea sa ai in preajma copii, sa gatesti pentru ei si impreuna cu ei.
- Te nelinistesti ca nu mananci suficient de sanatos si ca asta ar afecta sanatatea viitorului tau copil.
- In asteptarea copilului tau, vrei sa-ti schimbi stilul de viata, renuntand la obiceiuri nedorite: mancare hiperprocesata, fast-food, fumat etc.
- Incepi sa te atraga prin librarii cartile cu povesti, dar si cu retete, si te intrebi cum va fi sa gatesi pentru cel mic.
- Ai invatat o multime de lucruri de-a lungul vietii despre hrana, alimentatie, despre viata in general si simti nevoia sa transmiti mai departe experienta ta.
- Stai si visezi cu ochii deschisi din cand in cand, cum ar fi sa iti tii copilul in brate, sa ii dai lapte, apoi primele piureuri cu lingurita si mai departe sa-l vezi cum se descurca sa manance singur, sa-l vezi sub ochii tai cum se dezvolta, prima lui zi de scoala, in care te revezi si pe tine in banca, festivitatile de premiere, admiterile intr-a noua, bacalaureatul, facultatea…
Simti ca ai un gol in viata ta, ca iti lipseste prezenta, candoarea si dragostea unui copil. Incepi zi de zi sa te pregatesti pentru a face loc in viata ta copilului TAU. Iar printre primii pasi pe care e bine sa-i faci inainte de a concepe un copil este, pe de o parte, de a-ti imagina (si accepta) cum este sa fii in rolul de parinte si, pe de alta parte, sa-ti evaluezi stilul de viata: mananci suficient de sanatos? Stii, de fapt, sa… mananci? Asta, pentru ca tu vei fi un model pentru copilul tau in primul rand cand vine vorba de alimentatie. Primele experiente in viata copilului sunt cele de hranire; mama este prima care ne da sa mancam si ne ofera dragoste in acelasi timp − o experienta unica la care trebuie sa participe si tatal cu toata energia si inventivitatea lui. Apoi, modul cum iti vei invata copilul sa manance in primii ani, influentele pe care le va primi de la tine, ca model, sunt covarsitoare pentru stilul de viata de mai tarziu si pentru starea lui de sanatate.
Ce sa mananci cand vrei sa devii parinte
O sa fii uimit, insa in capitolul acesta nu o sa dau efectiv o reteta, asa cum face de obicei, ci o idee de petrecut un timp minunat in bucatarie alaturi de cei mici si de pregatit ceva bun si sanatos, care sa fie de nerefuzat pentru ei.
Ca sa te simti ca un viitor parinte, invita la tine acasa o familie de prieteni care au copil, cu varsta intre trei si zece ani, si pregateste cu el sandviciuri decorate cu chipuri si forme distractive.
Ce ai de facut este sa te aprovizionezi inainte cu o multime de legume colorate si verdeturi, cum ar fi:
- rosii cherry
- castravete
- ardei rosu
- morcovi
- patrunjel sau alte verdeturi
- varza rosie
- salata
- masline negre si verzi
Ai mai avea nevoie si de:
- cascaval (de preferat, din lapte de capra)
- mozzarella
- oua fierte tari
- spreaduri, cum ar fi humus, humus cu ardei rosu copt, piure de avocado etc.
- lamaie, ca sa nu oxideze unele legume
Nu te nelinisti daca formele nu va ies perfect: un ochi mai mare decat celalalt, gura stramba sau nasul carn chiar nu conteaza. Copilul se va distra oricum, la fel si tu. Iar calitatea timpului petrecut impreuna conteaza cel mai mult. Cand sunt gata sandviciurile, le puteti manca impreuna si cu parintii copilului. Vei invata astfel cum sa interactionezi cu un copil prin joc, cum sa intri in lumea lui si cum sa te bucuri de timpul petrecut impreuna.
Tehnici de psihologia comportamentului alimentar pentru cei care doresc sa devina parinti
Aceste tehnici au ca scop sa te ajute, pe de o parte, sa fii mai aproape de ce inseamna sa fii parinte, sa constientizezi rolul pe care il vei avea, iar pe de alta parte te indruma spre un stil de viata mai sanatos, care inseamna o investitie nu doar in propria sanatate, ci si a viitoarei familii.
Asaza-te intr-o camera linistita si relaxeaza-te. Incearca sa-ti amintesti cum a fost sa fii copil: ce iti placea sa mananci? Cine te hranea? Aveai o mancare preferata dupa care tanjesti si acum? Ce insemna mancarea pentru tine, copil fiind? Ce reguli trebuia sa respecti in timp ce erai la masa? Iti placea sa te joci in bucatarie gatind cu mama, bunica ori vreo matusa? Din aceste experiente, ce ti-ar placea sa transmiti mai departe copilului tau?
Ai o ruda sau un prieten cu copii? Propune-i sa petreci o zi de weekend cu ei. Joaca-te cu ei, citeste-le povesti, pregateste-le mancarea impreuna cu parintii lor, hraneste-i. Daca le place sa gateasca, petrece timp cu ei in bucatarie. Roaga gazdele sa va faca fotografii. Este o amintire frumoasa, care te va aduce mai aproape de situatia de parinte.
Daca ai trecut cu bine testul de o zi si vrei sa te aventurezi mai mult in lumea minunata a copiilor, organizeaza o petrecere pentru ziua de nastere a copilului unui prieten − de la construirea meniului, liste de ingrediente, programul de cumparaturi, gatit, pana la stabilirea jocurilor si a listelor de invitati. Va fi multa munca, dar e posibil sa te distrezi de minune. Copiii te vor adora, mai ales daca le pregatesti ceva si dulce, si haios.
Participa la intalniri cu parinti si copii, de exemplu la workshopuri de facut animalute din legume. Vei fi mai aproape de ce se intampla in dinamica parinte-copil.
Creeaza premisele pentru aparitia unui copil in viata ta. Cumpara, de exemplu, carti cu povesti, dar si cu retete pentru copii si gateste din ele (nu, nu trebuie sa mananci piure de legume sau terci cu cereale si banane! Dar un sufleu de spanac, o crema guacamole sau niste cuscus cu legume te vor ajuta sa descoperi gatitul sanatos si gustos, ajutandu-te sa iti imaginezi cum va fi sa pregatesti bunatati pe care sa le imparti cu piticul care sta in fata ta si are, poate, doar 3 ani.)
Asaza-te intr-un loc linistit. Inchide ochii, alunga gandurile legate de viata cotidiana. Respira calm, regulat si incearca sa iti imaginezi ca un copilas vrea sa vina in viata ta. Te urmareste de undeva, fara sa-l vezi, si vede tot ce faci. Crezi ca ar fi multumit de ce te vede ca mananci? De stilul tau de viata? Daca ai fi in locul lui, ce schimbari ai vrea ca viitorul tau tata/viitoarea mama sa faca in viata lor?
Asa cum am spus la inceput, a manca sanatos este o investitie in viitorul familiei. Tu cat de sanatos mananci? Asaza-te intr-un loc linistit, cu un creion si o hartie in mana, si scrie o lista, pe o coloana, cu toate alimentele nesanatoase pe care le mananci. Dupa ce ai terminat si nu iti mai vine nicio idee, scrie in dreptul fiecarui ingredient, unul pe care il consideri sanatos, dar care iti place foarte mult (de exemplu, in loc de chipsuri de cartofi − smochine uscate sau merisoare). In fiecare saptamana care va urma, introdu in alimentatia ta cate un aliment din lista a doua (si uita, incet-incet, de ingredientele din prima lista).
Pe aceeasi idee a dietei sanatoase, gandeste-te ce fel de mancare preferi? Care este raportul dintre mancarea hiperprocesata si mancarea naturala? Cate fructe si legume mananci pe zi? Gatesti? Cat de des? Scopul tau este sa iti regandesti dieta, astfel incat sa te bucuri de cat mai multe fructe si legume, sucuri naturale si mancare pregatita de tine acasa.
Renunta la obisnuintele nesanatoase. Poate bei cafea de opt ori pe zi, mananci toata ziua sticksuri si covrigei sau fumezi. Nu e usor, dar vestea buna este ca ai nevoie de doar 21 de zile pentru a scapa de o obisnuinta. Nu te lupta cu ea, ci, mai intai accept-o. Este primul pas spre vindecare. Nu mai sta pe ganduri, incearca!
Te poti duce la un curs de gatit in functie de ceea ce ti-ar placea sa faci mai mult. Poate fi un curs de gatit vegetarian, unul care sa te invete tehnici de baza in bucatarie, unul de dulciuri sanatoase sau chiar de facut paine. Te vei simti minunat cand vei aplica cunostintele invatate ca sa gatesti pentru familie.
Apuca-te sa faci ordine in debara, camara, congelator, dand la o parte tot ce e nesanatos. Ti se pare ca e prea devreme? Nici gand! Schimbarile in dieta se fac incet-incet, cu pasi de bebelusi (daca vrei sa fie usoare si durabile). Lasa la vedere in bucatarie un bol cu fructe si uita de farfuria cu chipsuri. Nu lasa biscuiti, ciocolatele, bomboane ascunse prin sertare. Sigur vei da de ele la un moment dat. Inlocuieste-le cu seminte de toate felurile, dupa bunul plac: poate preferi fistic, caju sau nuci de Macadamia. Sau cu fructe uscate. Chiar daca au calorii si probabil un continut ridicat de zahar, tot sunt mai bune cand te apuca pofta de rontait decat niste biscuiti imbracati in ciocolata de proasta calitate.
Aminteste-ti mereu ca vei fi un model in tot ceea ce faci pentru copilul tau, ca pentru el conteaza ce faci si nu ce zici. Degeaba bei in fata lui bauturi acidulate si ii zici ca i-ar face rau si ca nu are voie sa le bea! Exact dupa asta va tanji. Sau poate ca iti plac cartofii prajiti… Tu esti model pentru propriul copil nu doar legat de ce alimente e ideal sa manance, ci si de CUM sa manance. Evalueaza-ti stilul de mancat si din perspectiva asta: iei mese regulate? Mananci incet, relaxat si atent la gust, aroma, culoare? Sau infuleci totul din mers, dupa care ai neplaceri digestive? E ideal sa ai in vedere toate aceste detalii, daca vei vrea sa dai un bun exemplu copilului tau pentru a sti sa manance in cel mai sanatos mod posibil.
Descopera mai mult
Nu doar mancarea ne hraneste, ci si cartile. Ca de obicei, va invit sa cititi ghidul de lectura si tehnicile de biblioterapie propuse de Cristina, pe stroke.ro. „Tehnicile de biblioterapie de pot ajuta sa intri in rolul de parinte inainte de a fi cu adevarat unul. Analizand cat mai multe aspecte ale modului in care se schimba viata ta (si a partenerului tau) si fiind in postura de a-ti imagina solutii la posibilele probleme ce le vei intampina, vei afla si ce fel de parinte iti doresti sa fii si cum vrei sa iti cresti si sa-ti educi copilul.
Cartile pentru viitorii parinti trebuie sa ii puna in garda in atat in privinta bucuriilor ce-i asteapta, cat si in privinta dificultatilor si obstacolelor pe care le vor intalni in cale in cresterea si educarea copiilor lor.
Cartile le vor servi celor care isi doresc sa devina parinti ca oglinda sincera pentru sentimentele si dorintele lor. Asta vor cu adevarat sau pentru ca toata lumea din jurul lor le sugereaza ca e timpul sa aiba copii au ajuns sa creada si ei ca e cazul sa devina parinti? Cartile au acest dar – ocolesc cu maiestrie mastile si nu ne lasa sa ne mintim pe noi insine.”
Una dintre recomandarile de carte ale specialistului in biblioterapie este Parenting constient, de Susan Stiffelman. Va invit sa descoperiti tot ghidul de lectura aici.
Comentarii recente