Vorbeam acum câțiva ani cu Oana Trifu Bulzan, într-un interviu care mi-a mers la suflet, despre ingredientele unei vieți frumoase, fără kilograme nedorite, despre un corp și o minte sănătoase sau despre rețeta succesului în relație cu mâncarea.
Ei bine, am stat din nou de vorbă cu Oana. Asta pentru că am fost foarte curioasă să aflu cât mai multe detalii despre noul său program, HEAL. Este programul care ne învață ce înseamnă normalitatea în relația cu mâncarea – cum să ajungem la echilibru și la greutatea dorită fără să ne înfometăm, ci cu entuziasm, bucurie și poftă!
Ești autoarea programului HEAL. Cum ne ajută în relația cu mâncarea, cu silueta și cu kilogramele în plus?
Așa cum îi spune și numele, HEAL vindecă relația dintre mâncare și siluetă. Este un program de reeducare alimentară, de reînvățare a alfabetului normalității într-o lume în care relația noastră cu mâncarea și kilogramele e orice, numai normală nu. Scopul programului este atingerea echilibrului prin modificări în stilul de viață, iar dacă există o greutate în surplus, atunci slăbirea vine că o consecință naturală a echilibrării.
Cui i se adresează programul HEAL?
În teorie, HEAL se adresează oricui dorește să își îmbunătățească stilul de viață, indiferent de sex sau vârstă. Însă eu am observat că femeile peste 25-30 ani devin preocupate de acest aspect într-un mod activ, devin dornice să investească în această dimensiune a vieții lor, atât pentru propria persoană, cât și de dragul întregii familii pe care, ulterior, o influențează mai mult sau mai puțin subtil.
Programul HEAL presupune ținerea vreunei diete?
Un mare „NU”. De altfel, HEAL este o pledoarie împotriva dietelor. Programul se adresează problemelor cu silueta în cu totul alt mod: prin schimbări mărunte, implementate lent astfel încât să nu ne afecteze calitatea vieții și bucuria din farfurie, dar care, pe termen mediu și pe termen lung, dau rezultate de durată, inclusiv în lupta cu kilogramele, dar nu numai aici.
Cum ne ajută programul HEAL să ne creăm obiceiuri alimentare sănătoase?
Eu cred mult în puterea informației. Când am pornit acest program, am făcut un mic studiu de piață, iar răspunsurile pe care le-am primit m-au descumpănit, la început. Majoritatea femeilor au răspuns că știau ce înseamnă stilul de viață sănătos, dar nu reușeau să îl implementeze. Ulterior, feedbackul primit din partea celor care au participat la program m-a lămurit: „Nu știam de fapt ce înseamnă stilul de viață sănătos, știam pe de rost toate dietele.” Așadar, ca să îți răspund la întrebare, cred că mai bine de jumătate din procesul de creare a obiceiului stă în obținerea unei informații corecte. De exemplu, am avut o participantă la curs care nu consuma fructe fiindcă îi era teamă că o vor îngrășa. Își satisfăcea în schimb pofta de dulce din diverse preparate dietetice. A urmat HEAL, a aflat în al doilea curs că poate mânca fructe și până la a opta ședință slăbise 10 kilograme!
Pe lângă informație, participanții primesc constant „teme” și diverse instrumente care îi ajută să implementeze schimbările treptat. E drept, cireașa de pe tort este ședința în care învățăm cum să implementăm efectiv obiceiurile, probabil cel mai iubit curs dintre cele 10. Odată primită informația, ea se dospește în ritmul propriu și apoi începe să scoată la suprafață diverse surprize. Primesc constant pe grupul de WhatsApp cu foștii participanți tot soiul de vești bune: o persoană și-a cumpărat o bicicletă, alta se gândește în fiecare dimineață la mine în timp ce face genuflexiuni, altcineva își pregătește o salată cu mai multe tipuri de frunze și o pozează. Văd obiceiuri care nu doar că au rămas după terminarea programului, dar continuă să evolueze și să lucreze în favoarea respectivelor persoane.
Care sunt ingredientele-cheie ale programului conceput de tine care îl fac un program de succes?
Cred că în primul rând diferența o face informația curată. Pe lângă facultatea de medicină generală, am urmat cursuri internaționale, investesc permanent în documentare și în educație, prin urmare HEAL este aliniat la zi cu informație proaspătă, dovedită prin studii, predată în prestigioase centre din lume.
Mai apoi, backgroundul meu mixt (facultatea de medicină și experiența în comunicare) îmi dau oportunitatea să pun în cuvinte uzuale și să explic, acolo unde e cazul, termeni și principii medicale.
Ce înseamnă mâncarea pentru tine?
Multe! Înainte de a fi nutrient, mâncarea este emoție, poveste, ritual, prilej de socializare, iar asta doar ca să înșir primele idei care îmi trec prin minte.
Sunt un mare gurmand, iubesc mâncarea și mă bucur în fiecare zi de ea. Îmi place să am prieteni invitați la masă, ador să gătesc diverse preparate cu fetița mea, sunt atât de multe emoții construite în jurul mesei, încât nu pot să îmi imaginez o viață fericită în care mâncarea nu ocupă un loc fruntaș.
Cât de greu este să urmăm programul, pentru a ajunge la rezultatele dorite, legat de siluetă sau în planul sănătății?
Nu este deloc greu. Nimeni nu suferă, nimeni nu face foamea, nimănui nu i se cere nimic din ceea ce nu se simte pregătit să facă. Parte din „magia” HEAL este că abia aștepți să implementezi ceea ce ai învățat, totul se întâmplă cu entuziasm, bucurie și poftă!
Dincolo de alegerile culinare pe care le facem zi de zi se află, de fapt, relația noastră cu mâncarea – ceea ce implică și gânduri, emoții, atitudini, obișnuințe. Ținând cont de acest lucru, programul se adresează în vreun fel și planului emoțional?
Nu cred că poți discuta despre relația cu mâncarea fără să abordezi în primul rând planul emoțional. Întregul program este construit pe principiile psihologiei pozitive, cuprinde meditații ghidate și încorporează strategii de coaching țintite pe aspectele ce țin de sănătate și echilibru funcțional.
Programul HEAL m-ar putea ajuta să scap de efectul YO-YO? Dar de pofta de dulce?
Efectul YO-YO dispare odată cu dietele. El se „întâmplă” atunci când facem pași înainte și înapoi între slăbire prin tot soiul de diete-minune și îngrășare apoi prin revenirea la obiceiurile anterioare sau „binging” în perioadele de frustrare.
Cu pofta de dulce, situația stă puțin diferit – suntem programați să apreciem gustul dulce, deci nu este ceva ce poți să faci să dispară. Pe de altă parte, ne putem alege dulcele „dintre cele bune” – fie că vorbim despre fructe, dulciuri pregătite în casă din ingrediente „mai curate” sau chiar și din oraș, cu puțină atenție și câteva trucuri de cunoscători ;).
Probabil, ai primit deja feedback de la primii cursanți. Care este fraza care ți-a mers cel mai mult la suflet?
Am primit și primesc constant feedback și vești bune pentru că am rămas în grupul de WhatsApp pe care l-am construit că să comunic mai ușor cu fetele (mai un reminder, mai o poză cu o etichetă care ne „provoacă”). Mă gândesc serios să păstrez acest grup pentru toți participanții, pe termen lung. Mesajele de acolo sunt „hrană sufletească” în zilele mai puțin bune.
În loc să îți răspund la întrebare, îți las o parte dintr-un testimonial primit de la o cursantă de peste vară pe care am îndrăgit-o din prima clipă și despre care cred că s-a dezvoltat și continuă să se dezvolte minunat pe traiectoria HEAL:
În HEAL am găsit înțelegere, am găsit prietenie, am găsit răbdare, am găsit compasiune atunci când greșești și, mai ales, am găsit motivația să fac lucruri frumoase pentru mine, în timp, cu calm, fără frustrări, fără restricții alimentare absurde și mâncând și „acel ceva dulce” fără de care viața noastră ar fi mult mai tristă. Mulțumesc, Oana, pentru tot și mulțumesc tuturor fetelor cu care am împărțit seara de joi timp de 10 săptămâni.
Când începe următoarea grupă și cum putem să ne înscriem?
Momentan, agenda pentru acest an e plină, dar am deschis rezervările pentru ianuarie 2021, când cred că va fi un moment bun pentru mulți să înceapă cu dreptul un an nou. Înscrierile se fac aici: oanatrifu.ro/program-heal
Comentarii recente