„Credinta mea e ca odata ce imi voi gasi motivatia, o sa pot sa si slabesc. Si procesul asta trebuie sa fie bazat pe placere. Daca nu o sa simt placere in a slabi, nu o sa reusesc. Atata stiu si eu despre mine.”
Daca esti sau te vrei pictor, cum ai putea sa faci un tablou reusit fara placere?
Daca esti muzician, cum ai putea sa produci o insiruire de note fara placere si asta sa sune bine?
Daca esti chirurg, cum ai putea sa operezi cu succes fara ca meseria ta sa-ti faca placere?
Asadar, daca vrei sa iti iasa un lucru ca lumea si sa nu intri in contradictie cu tine insati, e firesc sa-l faci din placere. La fel e si cu dieta. Asa, ca in citatul de mai sus, al unei cliente de-ale mele, care are o mare putere de autoanaliza si de autoconstientizare, atat de utile in orice demers de schimbare. Chiar si atunci cand tii dieta.
Vrei sa slabesti?
„Dieta” in cinci pasi
1) Mai intai, gandeste-te de ce. De ce te-ai ingrasat?
Probabil, ai mancat mai mult, ai facut miscare mai putin. Mai gandeste-te.
Probabil, ai mancat mai mult pentru ca nu ti-ai gasit un hobby, ceva care sa-ti linisteasca inima.
Probabil, te simti singur/a.
Probabil, ai o mare nemultumire venita undeva din adancul sufletului, dintr-o problema nerezolvata in copilarie.
Nu e suficient sa-ti spui ca vrei sa slabesti ca sa intri in rochia aceea rosie, pentru intalnirea de 20 de ani de la terminarea facultatii. Hai, fii sincera cu tine!
Daca nu gasesti adevarata cauza a ingrasarii, te ascunzi ca strutul cu capul in nisip. Si adevarata problema ramane in continuare nerezolvata. Chiar daca vei reusi sa slabesti cateva kilograme, te vei ingrasa la loc in 1-2 ani. Caci nu ai rezolvat problema de profunzime.
Gaseste adevarata cauza a ingrasarii. O suparare, o problema nerezolvata din copilarie, plictiseala, singuratate etc.
2) Rezolva problema de la punctul 1.
Asa cum am zis, e nevoie sa rezolvi problema de profunzime, abia pe urma sa te gandesti la dieta si la exercitii fizice. Asta, daca vrei ca ele sa aiba succes.
De exemplu, daca, de fapt, te plictisesti (si mananci ca sa umpli un gol), gaseste-ti o pasiune. Trebuie sa fie ceva care sa te bucure, sa te linisteasca, sa te relaxeze. Eu m-am apucat, de curand, sa cresc plante. Pe pervazul din bucatarie sade o jardiniera cu ruccola. Despre povestea ei, intr-un articol viitor.
Orice schimbare corporala trebuie sa fie precedata de o schimbare interioara.
3) Gaseste-ti motivatia de a slabi.
Motivatia inseamna energie. Inseamna forta aceea interioara care nu te lasa sa renunti cand iti este mai greu.
De exemplu, sa zicem ca vii foarte obosita de la serviciu. Te trantesti fara vlaga intr-un fotoliu si nu mai poti face nimic. Deodata, suna telefonul. Surpriza! A venit in oras o prietena din copilarie si te invita sa iei cina cu ea. Ei bine, prinzi aripi. Ai uitat de oboseala. Esti plina de energie. Motivatia este cea care ti-a oferit energia de care ai nevoie.
Stabileste clar pentru ce vrei sa slabesti. Care este motivatia ta. De ea depinde succesul demersului tau. Fie ca e vorba de o dieta, fie de orice proiect nou.
5) Apuca-te sa tii dieta. Dieta inventata de tine.
N-am sa-ti recomand vreuna. Cel mai bun nutritionist este corpul tau. Asculta-l. Asculta-l cand ii este foame sau cand s-a saturat. Nu manca, daca nu iti este foame. Daca o faci… citeste iarasi punctul 1).
Poti sa te informezi si sa citesti principiile mai multor diete. Dar sa alegi ce crezi ca ti se potriveste. Si sa incerci. Ce a mers unei prietene care tocmai a slabit 15 kg s-ar putea sa nu mearga la tine.
Insa orice alegeri faci, nu uita sa tii dieta… cu placere. Este ingredientul obligatoriu al succesului dietei tale.
Selecteaza principii de dieta care ti se potrivesc, experimenteaza, dar, cel mai important, asculta-ti corpul. Si nu uita de placerea pe care ar fi ideal sa o incluzi in demersul tau.
4) Nu proiecta o viata minunata, fara griji, plina de fericire, atunci cand vei reusi sa dai cele 23,5 kg la care speri.
Fii, iarasi, sincera cu tine. Vei avea un corp mai suplu, vei intra in haine cu doua-trei numere mai mici, vei fi mai sanatoasa. Asta nu iti garanteaza: un job mai bun, o relatie de calitate, succes financiar, o casa mai mare, o comunicare mai buna cu soacra sau cu copiii, o masina mai scumpa…
Mai bine cauta lucrurile care te fac fericita ACUM. Nu le proiecta intr-un viitor indepartat, care poate nu va veni. Care poate nu-ti va aduce ce ai nevoie.
Nu te impiedica nimeni sa gasesti lucruri care te fac fericita in prezent. Cand te-ai plimbat ultima oare prin padure? Cand ti-ai cumparat un ruj, o esarfa sau niste margele? Traieste fericirea in prezent. Nu o proiecta intr-un moment viitor. Nu o amana. Nu o lega de numarul de kilograme.
Comentarii recente