Selectează o Pagină

N-am sa va spun prea multe despre ce inseamna sa fii dezamagit. Cu siguranta, fiecare a trait intr-un moment al vietii o dezamagire. Poate, chiar mai multe. Legat de cineva, de lume sau de propria persoana.

Dezamagirea apare atunci cand avem asteptari prea inalte, nerealiste, neconforme cu realitatea.

Bineinteles, unele dezamagiri sunt mai mici – am gasit o pereche de pantofi pe care ii ador, dar nu si numarul meu. Sau mari – am pierdut tot ce-am avut in urma unui divort.

dezamagit

Dar ce legatura exista intre dezamagire si relatia cu mancarea? Pai, e simplu. Te simti dezamagit si iti e usor si cel mai la-ndemana sa dai fuga in bucatarie si sa-ti ineci amarul intr-o… amandina.

Dar stii care e culmea? Ca, peste un timp, cateva minute sau zeci de minute poate, sporeste sentimentul de dezamagire. Dezamagirea fata de tine. Pentru ca:

1) nu ai facut fata propriilor emotii. Te-au invins.
2) ai mancat ceva ce iti aduce kilograme in plus, daca aplici tehnica asta de linistire de fiecare data.

Si ajungi, poate, sa mananci din nou. E un cerc vicios.

Este, asadar, o linistire aparenta. Mancarea pare sa iti fie cel mai bun prieten – e mereu acolo, in bucatarie, debara sau camara; nu pleaca de-acasa cand ti-e lumea mai draga; nu te insala; nu te pacaleste. Iti ofera placerea gustului. Si cateva clipe de uitare. Mananci inconstient. Evadezi, fugi de tine.

Dar cand ai luat si ultima lingurita din acel desert mult prea dulce, revii la realitate. La o realitate mai dura chiar decat cea in care erai inainte sa mananci.

Mancarea nu-ti rezolva problemele. Le adanceste. Si vine la pachet cu kilograme in plus. Apoi, cu sentimente de vinovatie si chiar cu probleme de sanatate.

Nu e deloc o solutie atunci cand suntem in suferinta emotionala.

Cum gestionezi situatiile cand esti dezamagit

1) Pur si simplu, ramai cu emotiile tale. E nevoie sa intelegi ca sunt doar indicatori ai starii interioare legat de ce se intampla in lumea inconjuratoare. Poate ca esti dezamagit pentru ca, de fapt, nu esti realist. Si asta e o informatie utila pentru tine.

A fi dezamagit iti spune ca trebuie sa iti reevaluezi situatia si sa iti stabilesti alte coordonate, alte asteptari, alte criterii de evaluare a evenimentelor exterioare.

Daca putem sta cu emotiile noastre, devenim mai puternici, avem incredere mai mare in noi.

2) Poti gasi alte activitati prin care sa te linistesti. E vorba de activitatile prin care ai grija cu adevarat de tine.

3) Poti sa practici o forma de meditatie. Asa cum facem dus in fiecare zi, tot asa trebuie sa ne improspatam mintea zilnic si sa o curatam de reziduuri.

Meditatia este o cale de a ne intoarce in noi insine pentru a gasi pacea interioara, dar si echilibru sau fericire.

Putem folosi aceste tehnici cand vrem sa gestionam orice alta emotie.

Teme de reflectie

Ce se poate intampla, cel mai rau, atunci cand suntem dezamagiti?

Care sunt dezamagirile tale care te duc cel mai des la sentimente de dezamagire? (neimpliniri profesionale, dorinta de a fi perfect, de a avea relatii perfecte etc.)

Cand ai fost dezamagit ultima oara?

Cum „te ajuta” mancarea cand esti dezamagit? Folosesti mancarea cand esti dezamagit?

Ce tehnica folosesti pentru a gestiona eficient dezamagirea?

Sursa de inspiratie „The Food & Feelings Workbook”, de Karen Koenig.

Invata sa slabesti cu mintea si cu sufletul! Nu doar cu trupul. (4)