Selectează o Pagină

Adeptii sucurilor sustin ca a consuma sucuri presupune imbunatatirea capacitatii de absorbtie a nutrientilor sau ca o cura de sucuri (de fructe, de legume, de verdeturi) ajuta la detoxificare.

Dupa cum cei care sunt impotriva lor sustin ca a bea suc de fructe este acelasi lucru cu a bea sucuri nenaturale din comert, numarul de calorii fiind acelasi. Sau ca ar fi o tragedie sa dam sucuri naturale la copii.

bem-sau-nu-sucuri-de-fructe-min

Adevarul? Cine-l stie, pana la urma? Nu prea sunt studii stiintifice pe aceasta tema.

Va voi da totusi exemple de pe siteurile de specialitate sau pareri ale specialistilor. Decizia va apartine. Bineinteles, am si eu parerea mea :).

Important este sa fim informati si sa facem alegeri in deplina cunostinta de cauza, chiar daca nu suntem medici sau nutritionisti.

Efectele sucurilor asupra sanatatii

Pe siteul Authority Nutrition, gasiti un articol detaliat despre efectele asupra sanatatii ale sucurilor de fructe (efecte atat bune, cat si rele).

Viata plina de stres, precum si mediul poluat in care traim ne pot impune cresterea valorilor anumitor nutrienti. Fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti care ne ajuta si ne protejeaza de boli. Iar daca uneori este dificil sa mancam suficiente fructe si legume, sucurile pot sa ne ajute la cresterea aportului de nutrienti, sustine articolul sus-mentionat.

Un studiu sustine ca administrarea de mixuri suplimentare cu sucuri de fructe si legume unor participanti, pe parcursul a 14 saptamani, a imbunatatit nivelele de nutrienti, de beta-caroten, vitamina C, vitamina E, seleniu si de acid folic.

Un rezumat a 22 de studii a gasit ca a bea suc obtinut din fructe si legume proaspete imbunatateste nivelul de acid folic si de antioxidanti, inclusiv pe cele de beta-caroten, de vitamina C si de vitamina E.

Pe scurt, daca esti tipul de om care cu greu mananca fructe si legume, a bea sucuri ar fi o varianta ca sa iti asiguri necesarul de nutrienti.

Exista totusi putine studii despre efectele sucurilor de fructe. Un studiu a raportat totusi ca beneficiile pentru sanatate ale legumelor si fructelor se pot datora antioxidantilor mai degraba, decat fibrelor (pe care le pierdem facand suc). Daca este adevarat, atunci sucul poate oferi beneficii pentru sanatate comparabile cu fructul intreg.

Gasiti o multime de carti si de articole cu retete de sucuri care sa ajute la detoxificarea organismului. Nu stiu daca chiar ajuta, nu stiu daca ”detoxificarea” asta nu e un cuvant perimat. Gasiti aici, de exemplu, ce poate face o cura de 3-7 zile cu sucuri, in viziunea Ligiei Pop. Nu, nu e vorba doar de sucuri 100% din fructe, dar printre ingrediente sunt si fructe.

Efecte pozitive asupra sanatatii

Sucurile pot reduce riscul de boli de inima. Sucurile din mar si rodie au fost legate de reducerea tensiunii arteriale si a nivelelor de colesterol.

In plus, sucurile pot reduce nivelele de homocistenina și markerii stresului oxidativ, ambele legate de imbunatatirea sanatatii inimii (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22081614).

Un studiu amplu a descoperit ca riscul de a face Alzheimer a fost redus in randul acelora care au baut sucuri de fructe si legume de cel putin trei ori pe saptamana, in comparatie cu cei care obisnuiau sa bea sucuri mai putin de o data pe saptamana (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2266591/). Reducerea acestui risc probabil se datoreaza nivelelor ridicate de polifenoli din sucuri, acestia fiind antioxidanti despre care se crede ca protejeaza celulele creierului, potrivit Authority Nutrition.

Efecte negative

Bine-cunoscuta si respectata nutritionista Mihaela Bilic descurajeaza consumul de sucuri. Gasiti aici un interviu cu un punct de vedere legat de sucurile din fructe. Ideea e ca sucurile de fructe ingrasa, au calorii ca orice alt fel de suc. Totusi, oricat as incerca, oricat as reciti interviul cu dr. Bilic, in vecii vecilor nu o sa vad un suc tip cola ca pe un fresh de portocale. Sucul de fructe are totusi vitamine, minerale si antioxidanti, chiar daca in cantitati mici. Cola are sirop de porumb, coloranti artificiali, chimicale, cafeina. Daca aceia care beau frecvent suc tip cola l-ar inlocui cu suc de mere, cred ca totusi le-ar fi benefic.

”Deci, cand bei, bea lichide fara calorii si, cand mananci, mananca mancare, altfel confuzionam creierul si organismul cu totul.”

Tot dr. Mihaela Bilic sustine folosirea indulcitorilor in loc de zahar.




Ei bine, am citit dintr-o carte de-ale lui Marc David, fondatorul The Institute for the Psychology of Eating, ca, desi indulcitorii naturali par sa ne ajute la slabit, neavand calorii, molecula de indulcitor natural ar fi atat de vicleana, incat ar pacali creierul ca este zahar. Asta inseamna cresterea nivelului de insulina din sange, care, negasind ce sa faca, isi indeplineste o alta functie de-ale sale: sa semnaleze corpului ca a venit momentul sa stocheze grasime.

Tot legat de indulcitori, am o experienta neplacuta. Am vrut sa fac experimente, tot ascultand cat de mult ii ridica dr. Bilic in slavi, si i-am folosit in cafea cam o luna. Ei bine, am inceput sa imi simt ficatul. A fost un semnal de alarma. Poate fi si din alta cauza, bineinteles. Dar am facut aceasta asociere pentru ca mi-a fost la-ndemana. Asadar, nu cred ca voi pune indulcitorii mai presus de sucurile naturale, chiar daca ele au zahar.

Sucurile la copii

In decembrie am fost speaker la un atelier de gatit, organizat de Alexandra de la Dulceata de trandafiri.

Acolo, o mamica mi-a spus ca e grav sa dai sucuri la copii; daca cumva afla cei din grupul de BLW (Baby Led Weaning), te desfiinteaza.

In acest moment, imi imaginez cum unul dintre cei doi baietei ai mei mi-ar cere suc de portocale, lucru pe care, de altfel, il fac din an in Pasti, iar eu as intra in panica.

Cred ca e un pic trist ca aderam la niste grupuri care ne impun un anumit mod de gandire strict, de la care asteptam confirmarea propriilor idei si de la care ne este teama sa nu primim critici. Intrebarea e daca mai gandim, daca mai folosim sau nu mintea noastra?!

In loc de concluzii

Legat de sucurile la copii, si chiar la adulti, eu zic ca trebuie sa tinem cont de niste reguli simple:

1. Sucurile nu sunt apa. Asadar, nu inlocuim apa cu sucuri.

2. Sucurile nu sunt fructe. Daca natura ni le-a dat ca fructe, ideal e sa le mancam asa.
Asadar, ne invatam copiii sa manance fructe, nu sa bea suc. Insa daca se intampla din cand in cand sa bea, nu cred ca este o tragedie.

3. Orice exces aduce cu sine efecte neplacute. „Doza face otrava”, cum se spune. Prin urmare, sucurile de fructe baute in exces pot avea efecte negative din cauza cantitatii mari de fructoza.

4. Consumati fructe si legume, mai ales legume, cat mai multe legume! Invatati si copiii sa faca la fel. Iar in loc de desert, puteti manca un fruct.

Nu in ultimul rand, va spun un lucru foarte important din punctul meu de vedere:

  • Daca ati observat ca va simtiti bine band sucuri, atunci nu va opriti.
  • Iar daca sucurile vi se par nocive, nu le beti nici daca cititi cele mai noi si mai de incredere studii stiintifice care sa le sustina (desi nu sunt). Asta, pentru ca gandurile voastre vor crea stres ori de cate ori ati bea sucuri si le veti bea degeaba. Ba chiar va vor face rau.

Asadar, nu conteaza doar continutul si valoarea nutritionala ale unui aliment, ci si gandurile, emotiile, atitudinea noastra legate de el. Iar toate acestea sunt personale. Nu depind de ce spune unul si altul, de ce cititi sau auziti la TV. Sunteti propriul nutritionist. Ascultati-va instinctele. Iar daca ceva vi se pare rau pentru voi, opriti-va. Renuntati sa mai mancati asa ceva. Chiar va va face rau!

Va invit sa povestiti la comentarii propria experienta legata de sucuri. Le iubiti sau nu? 🙂

Foto credit: Pixabay.com.