Selectează o Pagină

Suntem atenti atunci cand vorbim cu cineva si ne cantarim cu grija cuvintele. Suntem atenti cand scriem un e-mail (si eram si mai atenti cand redactam o scrisoare). Suntem atenti la cel mai mic detaliu din serialul preferat.

Suntem atenti chiar si atunci cand mergem, desi e o activitate automata, asta ca sa nu ne trezim in vreo groapa sau gramada pe trotuar. Dar de ce majoritatea dintre noi nu suntem atenti la masa?
E o activitate prea putin importanta? Credem ca ne descurcam atat de bine cu mancatul asta, ca il putem ignora linistiti chiar cand suntem in “procesul functiunii”?

Nu cunosc toate motivele. Stiu sigur insa ca trebuie sa renuntam la aceasta obisnuinta cu efecte nedorite, pe care o sa le resimtim la un moment dat. Daca nu chiar imediat, dupa masa.

Tocmai am citit in cartea “101 de trucuri…” ca s-a facut un studiu la Universitatea Cornell, probabil la Food Lab, legat de consumul de popcorn in sala de cinema. Li s-a dat subiectilor cate o galetusa plina cu floricele. Unii au primit o galetusa medie, iar altii, una mare. Amanuntul picant este ca popcornul era vechi de cinci zile – iar subiectii nu stiau asta!

Cei mai “norocosi”, care au primit galetile mari, au mancat cu 53% mai multe floricele decat ceilalti. Cu siguranta ca nu au mancat pentru ca le-a placut popcornul, ci pentru ca erau obisnuiti sa manance floricele in timp ce se uita la film (mai ales ca in sala se auzeau… rontaieli). Nu au fost insa atenti la ce bagau in gura. Daca ar fi fost atenti la gust, probabil ca ar fi mancat mult mai putin sau chiar deloc…

Asa ca, inainte sa te asezi la masa, propune-ti sa fii atent la ce mananci. Iar daca nu ti-e prea clar daca, de obicei, te concentrezi sau nu la masa, gandeste-te:
– Daca volanul masinii tale are urme de maioneza sau ketchup
– Daca tastatura de la serviciu e cam lipicioasa
– Daca, rasfoind cartea ta preferata, pot sa-ti spun ce ai mancat aseara la “cina”
– Daca nu reusesti sa spui in 10 secunde trei ingrediente de la masa pe care tocmai ai terminat-o
– Daca “iei cina” mereu alaturi de personajele din telenovela ta preferata
– Daca nu stii ce culoare a avut farfuria in care ti-ai luat pranzul la restaurant
Si nu uita ca poti renunta la o obisnuinta in 21 de zile!

Foto: © Denis Raev | Dreamstime.com; Foto header: Pixabay.com