Asta am auzit de dimineata, cand stateam linistita la coafor (poate prea linistita?!), si ma gandeam c-a venit primavara. Cartofi prajiti? O saptamana intreaga?
Putin contrariata, mai ales ca propozitia venea din gura unui copil, care, in plus, era bucuros pe tema asta, am fost atenta la context.
Cica era reclama la nu stiu ce supermarket care avea oferta speciala la cartofii semipreparati – am intuit eu (cred ca aia curatati si taiati, gata de aruncat in tigaie).
Ce inteleg eu din reclama asta? Ca trebuie sa le dam copiilor cartofi prajiti o saptamana intreaga ca sa fie fericiti!? Nu de alta, dar mai sunt si ieftini, la oferta!, si usor de preparat (suficiente motive ca sa trecem cu vederea cat de sanatosi sunt, nu?).
Ce intelege un copil din reclama asta? Ca trebuie sa-si convinga parintii sa-i dea cartofi prajiti.
Cartofii prajiti m-au dus instantaneu cu gandul la minunatele reclame cu copii (unele chiar reusite) la margarina, parizer, pufuleti, sucuri pe baza de cola…
Stiati ca o margarina poate avea si unt? Ei bine, asta am aflat eu dintr-o reclama in care o fetita draguta ne invata cum sa intindem margarina pe paine.
In afara de reclama facuta de un copil la margarina, apar alte cateva momente-cheie care ma debusoleaza de-a dreptul:
1) cica nu mai trebuie sa pui unt pe paine, ca el se afla chiar in margarina (la ce mi-o folosi sa gasesc unt in margarina?; personal, nu mi-am raspuns la intrebarea de ce sa mananc margarina?);
2) poti manca felia de paine doar unsa cu margarina (chiar daca as folosi untul cel mai de calitate, de ce l-as manca gol?);
3) pentru pretentiosi: poti adauga gem sau sunca. Deci e clar, fac parte din categoria “pretentiosi”. Asta da, revelatie!
Nu e singura reclama la margarina care face trimitere la copii. Un alt fel de fericire (ruda cu mancatul cartofilor prajiti) este atunci cand mananci prajituri cu margarina facute de mama.
Lista cu astfel de ingrediente “perfecte” pentru copii continua cu parizer, mancaruri tip fast food (in localuri unde gasim si jucarii, ca sa fim siguri ca vor veni copiii) si bauturi care n-au vazut urma de fruct. Asta merita copiii nostri?
Frunza de salata, rosia si castravetele fixate cu piuneze, carnea “desenata” cu o frigaruie de metal fierbinte, ca sa arate ca si cum ar fi fost pusa pe gratar, apoi vopsita, ca sa para mai rumena, si multe alte trucuri de food stylist puteti vedea mai jos in filmuletul care ne prezinta cum se prepara burgerul perfect pentru o reclama comerciala.
Pofta buna si atentie la… piuneze!
Excelent filmuletul! Chiar si dupa mult timp dupa ce am inceput sa gatesc si capatasem experienta, tot ma intristam cand vedeam ca nu ies retetele ca in poza. Ma tot intrebam ce fac gresit, iar cand am aflat de food styling (care inseamna cu totul altceva fata de clasicele decoruri din fructe si legume), am capatat mai multa incredere in dexteritatea mea de bucatar. Pai cum sa fie burgerul ala comestibil!?
Iar reclamele functioneaza periculos de bine. Tin minnte cum o innebuneam pe mama sa imi cumpere tot felul de chestii. Cu unele ma lamuream chiar eu singura ca nu sunt asa de gustoase precum par, iar pentru celelalte avea mama secretele ei si reusea sa ma indeparteze de alegeri nesanatoase 🙂
Da, reclamele functioneaza bine si fara sa-ti dai seama. Ajungi in fata standului cu produse si faci niste alegeri care crezi ca-ti apartin… Si aici ma refer in special la firma (daca ai de ales un produs oferit de mai multe firme)