Cand vorbim despre vlastari, vorbim despre sanatate, in primul rand, dar si despre savoare, inventivitate si culoare. Am descoperit toate acestea in micile plante miraculoase ce au schimbat radical modul in care acum aleg sa combin aromele in farfuria mea. Cum? Cu mai multa intensitate a gustului, dar si cu mai multa originalitate.
Vlastarii sunt plantutele diverselor seminte – in special de legume – care, alaturi de germeni, se consuma atat proaspat germinati, in prima faza a cresterii lor, cat si in faza medie. Ceea ce este foarte important este ca ei sunt surse majore de minerale, vitamine si proteine usor de digerat si de asimilat care, spre deosebire de plantele mature, au o concentratie sporita a bazei nutritive.
Descoperind vlastarii in timpul iernii, cand legumele si fructele au un nivel nutritional extrem de scazut, am fost uimita de savoarea si de prospetimea pe care acestia o ofera chiar si unei banale salate. Astfel, am ales sa ii fac protagonistii meselor principale ale zilei prin retete pe care sa le daruiesc si celorlalti.
Povestea Retetelor cu vlastari a fost atat de bine primita, incat asta m-a incurajat sa o duc mai departe cu si mai multa inventivitate, cu oameni care m-au inspirat prin ideile lor, mi-au scris si mi-au oferit diverse sugestii.
Ceea ce incerc sa fac prin aceasta pagina este sa impartasesc cu ceilalti din experientele mele culinare, sa le ofer idei de retete rapide care sa nu necesite prea mult timp sau produse sofisticate, dar si idei cat mai creative de platinguri.
Vlastarii, germenii, cat si florile comestibile pe care le-am descoperit la El-Dor Plant provin din seminte organice, ceea ce imi confera incredere in aceste produse. Totodata, ele au adus intotdeauna un plus de culoare in felul in care am ales sa ornez farfuriile, iar asta a facut din mesele de zi cu zi o reala placere.
Intr-o lume in care oamenii mananca pe fuga, de multe ori facand alegeri nu tocmai corecte in alimentatie, consider ca merita sa facem din bucatarie un loc de relaxare, care sa ne ajute sa uitam de stresul cotidian. Un colt intim numai al nostru, in care sa ne retragem la finalul zilei si sa ne exersam imaginatia intr-un mod cat mai placut, prin gatit.
De aceea, am gasit in pagina Retete cu vlastari nu doar locul unde sa vorbesc celorlalti despre importanta vlastarilor, intrucat exista specialisti in acest domeniu care pot oferi informatii mai elaborate, ci locul in care sa aduc exact doza aceea de relaxare, de placere despre care vorbeam anterior.
Ma bucura ca acest sentiment a fost impartasit si de ceilalti si imi doresc ca pe viitor sa gasim cat mai multe ocazii care sa ne aduca bucurii reciproce, asa cum i-am obisnuit deja pe cei care urmaresc această pagina.
Foto credit: Retete cu vlastari
Ioana Mocanu studiaza Dreptul la Universitatea din Bucuresti si intentioneaza sa profeseze in acest domeniu, dar pasiunea ei pentru gatit o determina sa dedice o parte din timp artei culinare.
Cu ajutorul vlastarilor realizeaza felurite retete pe care le impartaseste celorlalti pe pagina ei, Retete cu vlastari, subliniind importanta acestora in alimentatie:
https://www.facebook.com/retetecuvlastari/
Multumim mult pentru retete minunate si sanatoase.Succes in continuare.
Eu vă mulțumesc că urmăriți pagina și sper să vă inspire cât mai multe idei de rețete în continuare!