Prima data cand am auzit de Laptareasa vegana a fost cand am primit pe Facebook o invitatie de a vota logo-ul care imi place cel mai mult. Mi-a atras atentia acest nume, „Laptareasa vegana”, si mi-a placut mult-mult ideea. Am facut si eu lapte de migdale, candva, si parca bei sanatate.
Iar pe Alexandra am cunoscut-o la VegFest. Calmul cu care te priveste, ochii aceia albastri si zambetul larg si sincer iti dau un sentiment de liniste. Si iti dai seama ca e ceva firesc sa scrie pe eticheta lapticului preparat in bucataria ei ca printre ingrediente a pusa si iubire.
Am vazut ca preferi sa faci lapte din migdale, nuca, caju, canepa, soia bio, macadamia, alune de padure, nuca de Brazilia. Ce bunatati mai pui in lapte, pe langa nuci sau seminte, de il faci minunat?
Daca laptele nu-ti e suficient de aromat pur – unii il prefera asa – apai la Laptareasa Vegana il gasesti imbunatatit. Cu miere de salcam pentru care bag mana in foc ca este cruda si buna – doar prietena mea Ina o produce – scortisoara si baton de vanilie. Atat, doar pentru gust, in rest nu punem nimic altceva.
Care este preferatul tau si de ce?
Eheh, ca in multe lucruri in viata, am pacostea ca-mi place ce-i scump. Preferatul meu e laptele de macadamia, dar daca se termina toata macadamia de pe pamant, ma pot multumi si cu cel de alune de padure. De ce? Pentru ca e aromat, e buuuun, recunosti nuca imediat, e cremos, gras (grasimi bune evident, care topesc colesterolul), catifelat… Hmmm, trebuie musai incercat, nu pot descrie pe deantregul.
De fapt, care sunt atuurile laptelui vegan?
Bun, asta e intrebarea care-mi place. Primul atu e ca nu e animal, si prin urmare ai scapat dintr-un foc de cazeina (proteina din lapte) si de lactoza (zaharul din lapte), care dupa varsta de 4 ani (plus-minus) nu mai pot fi digerate de organismul uman pentru ca nu mai producem enzima necesara, lactaza. Apoi, mai scapi de antibiotice, analgezice si hormoni de crestere specifici animalului de la care s-a muls laptele. Si in ultimul rand ajuti planeta (industria laptelui e printre cele mai poluante de pe Terra) si iti ajuti constiinta (nu sprijini o industrie care ia puiul de la mama pentru a-i „fura” apoi laptele produs in mod natural doar pentru puiul ei). Acum ca am scapat de astea, sa vedem ce ne aduce benefic laptele de nuci si seminte: calciu, magneziu, mangan, zinc, enzime, vitamine (B-uri, vitamina E), acizi grasi mononesaturati (Omega 3, 6, 9) care ajuta la curatarea organismului de colesterol depus pe unde nu trebuie, proteine… clar mai multe lucruri decat te-ai astepta de la un lapte oarecare, nu?
Cat timp iti ia sa pregatesti, sa zicem, 1 litru de lapte?
Laptele nostru e lapte artizanal… asa ca pregatim litru cu litru. Si la un litru muncim aproximativ 25 de minute, incluzand hidratarea, amestecarea, stoarcerea si imbutelierea.
Care este „fluxul tehnologic”, cum se obtine laptele pornind de la niste seminte?
Cum spuneam mai devreme, incepem cu hidratarea nucilor si a semintelor, absolut necesara pentru a elimina fitotoxinele menite sa protejeze nucile de pradatori. Odata hidratate cu generozitate in apa pi – adica cel putin 8-10 ore – nucile se scurg si se macina apoi la mare viteza cu apa, pana „iese laptele din ele”, adica nu mai mult de un minut. In urmatorul pas stoarcem fibra insolubila printr-un sac de lapte de nuci ca sa ramanem cu laptele fin, cremos, fara „impuritati”. Apoi trecem la imbunatatit, daca clientul nu e purist. Si-i punem bunatati cum spuneam mai devreme, sau facem chiar chestii mai indraznete, cum ar fi Spirulao sau Turmeric me on.
Cat timp tine, bineinteles in frigider, acest lapte?
Laptele pur tine 5 zile la frigider, iar cel indulcit doar 48h. Asta pentru ca ce e dulce fermenteaza mai repede. In rest, indicatia de a-l tine la rece n-ar trebui sa incurce pe nimeni care a mai baut si lapte animal, nici pe ala nu-l tii la cald.
Iti place mult sa canti. Ti se intampla vreodata sa fredonezi vreo melodie atunci cand pregatesti laptele?
Ma faci sa zambesc, de unde stiai? Da, uneori mai si cant, alteori ascultam mantre impreuna cu Diana, co-laptareasa mea, si incercam mereu sa imprimam lapticului energie pozitiva. Pe filtrul de apa pi scrie „Te iubesc”, pentru ca cred ca apa din lapte are memorie si duce celui care-l bea intentia producatorului. Asta se intampla cu tot pe ce pune omul mana, dar noi avem control asupra laptelui nostru, asa ca ne dorim sa iasa din mana noastra radiant de energie buna.
Transilvania este aproape de sufletul tau. Daca ar fi sa te muti acolo, unde ti-ar placea cel mai mult?
Pai pentru familia mea primul pas a fost facut deja. Am cumparat acum doi ani 3 case in satul Mesendorf, langa Viscri, in care ne dorim ca in doi-trei ani sa putem sa petrecem o buna parte din timpul nostru conducand o pensiune, un restaurant vegetarian si retreat-uri de bunastare in care oamenii stresati si pierduti de sine sa se regaseasca.
Ai inceput sa faci si kefir vegan. Cu ce anume ne sfatuiesti sa il consumam? (Mie, de exemplu, gandul imi fuge direct la zmeura.)
Mie-mi place pur si simplu, e un snack perfect cand esti pe fuga si n-ai timp sa savurezi combinatii. Dar daca ai, atunci da, cred ca fructele de padure sunt cele mai bune, pe mine ma duce gandul la afine mai degraba.
Pentru cititorii care nu sunt vegani sau vegetarieni, dar sunt preocupati de produsele de calitate si de sanatatea lor si sunt deschisi la nou, care este primul lapte pe care ii sfatuiesti sa-l incerce si alaturi de ce anume sa-l savureze?
Cei mai multi incep aventura laptelui vegan cu laptele de migdale. E poate cel mai „simplu”, fara pretentii dar si fara gusturi tari, asa ca e bun de inceput. Il poti bea ca atare, cand ti-e sete, sau il poti folosi in nenumarate combinatii: in ceai sau cafea (se preteaza excelent si la cappuccino), cu cereale dimineata, alaturi de prajitura preferata, in smoothiuri, shake-uri etc.
Care este micul tau dejun preferat, de la care sa nu lipseasca un pahar cu lapte?
Granola facuta in casa cu lapte vegetal (poate fi de migdale, canepa, caju, orice), goji rehidratat si cateva fructe proaspete de sezon.
Ce „produse lactate” se mai pot obtine? Am vazut chefirul…
Noi mai facem smantana si branza tartinabila de caju (branza dulce, sau condimentata cu ceapa sau usturoi si boia). Dar se pot face multe, de la parmezan la gorgonzola, mascarpone… suntem in cercetari pentru a proba si aceste retete, dar le vom oferi mai departe abia dupa ce ne intram in mana.
Ai incerca noi retete? De exemplu, lapte cu turmeric?
Uff, pai am incercat deja, Turmeric me on! e lapticul nostru auriu detoxifiant. Mai facem si lapte cu spirulina, si lapte cu capsuni (cand le-a fost vremea). Dar pentru ca ma pasioneaza si uleiurile esentiale – cele adevarate, cu grad terapeutic – vom incerca si alte combinatii pe care le vom pune sub reflectoare de indata ce stabilim retetele.
Cum putem comanda lapte de la Laptareasa vegana? La ce preturi? Exista vreo limita de cantitate?
Laptele se comanda fie pe email laptareasavegana@gmail.com, fie pe Facebook. Preturile lapticilor sunt la litru: 25 de lei caju, soia, susan si nuca romaneasca, 29 midgalele si canepa bio, 34 alunele de padure si nuca de brazilia si 42 macadamia. Smantanica este 9 lei/100g, branza 10lei/100g, kefirul 9 lei/borcan (150g). Nu exista comanda minima, dar e musai sa primim comanda cu o zi inainte pentru a hidrata nucile si a le procesa cum trebuie.
Cum se prezinta piata romaneasca, in ce masura exista consumatori, ce perspective de crestere intuiesti?
Mie mi se pare o piata in crestere. Exista tot mai multa lume deschisa, care citeste si nu mai ia totul de-a gata, asa cum ne prezinta lumea televizorul si publicitatea (de exemplu, fara Danonino copiii nu cresc sanatos si alte astfel de minciuni). Deci vad crestere, dar e nevoie de rabdare si de investitie de timp si energie pentru a aduce informatia corecta la oameni. Pentru ca din ce vad eu e o sete ce cunoastere fantastica, si lumea incepe sa-si dea seama ca ce stiam pana acum sunt neadevaruri comerciale.
Unde te-ai nascut, unde ai copilarit, ce ai facut inainte sa te apuci de aceasta activitate?
M-am nascut in Timisoara si am copilarit in Lipova, un orasel pe Mures la poalele dealurilor, unde am invatat ce e libertatea, unde cutreieram singura cu bicicleta dealuri, vai si paduri. Apoi de la 10 ani am inceput periplul: m-am mutat la Arad pentru a continua scoala germana, iar dupa liceu m-am mutat in Germania pentru facultate. Apoi am lucrat in comunicare timp de 4 ani, si cand mi-a ajuns am facut un MBA in Singapore si Franta. Am revenit in tara ca si consultant in management la cea mai mare firma de consultanta din lume, si cu asta am incheiat lista de „to do”-uri pe care o putusem defini la 20 de ani. Dupa ce a venit pe lume fiica mea am inceput sa ma reinventez pentru a ea m-a obligat sa ma regasesc sub straturile pe care le construisem in timp. Asa s-a nascut, la un an de la nasterea Sofiei, Laptareasa Vegana.
Succes in continuare!!!
Multumesc mult!