Selectează o Pagină
yoga

Pe Adina o știu de ceva timp, poate chiar să fie vreo 10 ani, când ni s-au intersectat drumurile la revista Good Food. Ea jongla cu arome, dar mai ales cu cuvinte, fiind food editor-ul revistei. Pe lângă toate poveștile cu iz de vanilie și portocale din acea perioadă, am una care mi-a rămas vie în minte.

La vreo două-trei luni de când s-a născut primul meu băiețel, prin 2012, Adina mi-a făcut un cadou inedit: câteva ore de babysitting, astfel încât eu să pot să iau prima mea doză de relaxare dintr-un început de viață tumultuoasă de mămică. Cadoul ideal, la momentul potrivit! Și nu am să uit probabil niciodată cum a fost să mă întorc acasă – copilul era treaz, dar foarte liniștit, deși era prima dată când lipseau părinții de lângă el, muzică clasică, aer curat, relaxare și seninătate.

Și când am văzut acum anunțul Adinei pe Facebook că începe cursurile de Kids Yoga, n-am ezitat nicio clipă. Având acea amintire vie în memorie, mi-am zis că e persoana cea mai potrivită. În plus, băiețelul meu, bebelușul de care v-am povestit și care are acum 8 ani, îmi tot spunea că vrea să învețe să mediteze.

Am fost atât de încântată că mergem la Kids Yoga, încât m-am gândit să o invit pe Adina Scorțescu la un interviu.

Adina Scortescu

 

 

 

yoga kids

Cum ai ajuns de la „zâne și dragoni” la un curs de Kids Yoga?

Cel mai greu a fost să ajung la cursul de kids yoga. (Denumirea e mai pompoasă „Mindfulness & Creativity Coaching Teacher Training”, organizat de școala Mirador și de o profă ca o Mary Poppins, Cezarina Trone.)

Mă înscrisesem la el la începutul anului, pentru că aveam chef de joacă, de „trăit mai mult în corp decât în cap” (asta mi se trage de la Excel-urile și ppt-urile de la job), de mișcare (ah, ce bună e o oră de yoga pentru durerile de spate!). După care a venit pandemia, cursul a trecut pe Zoom, iar eu era cât pe ce să renunț, căci mă înscrisesem la curs tocmai ca să iau o pauză de la calculator. O prietenă m-a convins să fiu mai flexibilă și să-l fac acum, „că nu se știe când trece pandemia!” (a avut gura aurită, din păcate…).

Așa că în mai și iunie mi-am luat zile libere de la birou și am participat la un training cum nu credeam că există – cu povești spuse prin mișcări, cântece, exerciții de mindfulness și de scriere creativă, meditații – toate, concepute pentru copii mai mici (5 – 8 ani), mai mari (9 – 12) și adolescenți. Țin minte că la prima oră mi s-a făcut pielea ca de găină, așa emoții am avut. Nu în sensul de „aoleu, cum o să fac față, că eu n-am copii, deci n-am cum să mă pricep la așa ceva…”, ci mai degrabă „pe bune, există profi care predau așa ceva copiilor?! E fantastic, mi se potrivește mănușă!”.

După absolvirea cursului, au venit și orele de kids yoga în parc. Pasul al doilea a fost mic – am făcut o pagină de Facebook și am anunțat primele ore demonstrative.

 

La ce să se aștepte un pitic de 5 ani când ajunge la prima oră de yoga pentru copii? Dar mama lui?

La joacă, povești, mișcare. Mama lui se poate aștepta la 45 de minute pentru ea. Prima oară e bine să stai lângă cel mic, ca să te convingi că ora îi captează atenția, că se simte în siguranță în spațiul respectiv alături de colegi și de profesor. De la a doua oră deja, poți să te duci liniștită la o plimbare sau la o cafea. Sau, dacă vrei, în limita spațiului disponibil, poți să intri în cercul nostru. Eu le încurajez pe mame să experimenteze tocmai pentru că mie, ca adult, îmi place la nebunie. Mi se pare că e un mod ingenios de a te reconecta la copilul interior și o manieră blândă de a face mișcare.

 

Ce beneficii le aduce copiilor Kids Yoga?

Ca și pentru adulți, posturile de yoga susțin tonusul muscular, echilibrul și flexibilitatea. Chiar dacă sunt jucăușe, inspirate din elementele naturii (postura „copacului”, „tigrului”, „râului”, „câinelui” etc.), mișcările de kids yoga nu sunt simple și reprezintă o provocare (asta o confirmă și mamele care s-au ales cu febră musculară după ce au participat la oră).

În afară de beneficiile fizice – care pot fi dobândite și prin alte sporturi – ședințele de kids yoga încurajează „mindfulness”, centrarea pe momentul prezent (ăla de care fugim noi când ne verificăm Facebook-ul) și creativitatea (povestea prim mișcări o „spunem” împreună, punem cu toții întrebări și explorăm soluții. Pentru copiii mai mari, de peste 9-10 ani, orele conțin și miniexerciții de scriere creativă).

 

Cum începe fiecare oră?

Cu o recunoaștere a prezenței noastre în cercul de joc. Avem o baghetă „magică”, pe care o plimbăm de la unul la altul, urmând ca fiecare dintre noi să-și spună numele și să dăruiască ceva colegilor – o idee, un cuvânt, un zâmbet. Mi se pare esențial exercițiul ăsta de „luat răgaz”, de atenție față de colegi și, în primul rând, față de tine. E atenția aia pe care rar ne-o dăruim nouă înșine (poate seara, la duș?), deși e atât de prețioasă. Dacă un copil învață asta de la 5 ani, cred că are șanse mari să devină un adult echilibrat și fericit.

 

yoga kids

Cine poate participa la orele tale de yoga pentru copii?

Orice copil de la 4-5 ani, până la 12 ani. Evident, nu lucrez cu toate vârstele în același timp ?. Acum am o grupă de copii de 8 ani, că așa s-a nimerit.

 

Dacă ar fi să dai o definiție, a ta, orelor de kids yoga în termeni de arome, care ar fi aceea? (Mie îmi miroase a biscuiți cu fulgi de cocos și scorțișoară ?).

Plăcintă cu mere, nuci și – da! – scorțișoară. (Parcă simt și niște cuișoare…) Caldă, dulce-acrișoară, cu foi crocante. Cred că la primăvară o să-mi transmită alte arome, dar acum orele cu copii mă duc cu gândul la toamna în bucătăria bunicii.

 

Care sunt emoțiile tale când ești înconjurată de prichindei așezați în poziții de yoga, ascultând cuminți aventurile lui Alex și Bobo?

Bucurie, curiozitate (mereu primesc niște replici care mă lasă mască!), împăcare.

 

(O paranteză: l-am rugat pe băiețelul meu de aproape 8 ani, participant la cursurile tale, să te descrie.

„Calmă, așa cum trebuie să fie cineva care face yoga. Pregătește lucruri noi pentru fiecare întâlnire. Nu mi s-a întâmplat vreodată să nu-mi placă vreun exercițiu, chiar dacă unele sunt mai greu de făcut, e relaxant.”)

Cum ți-ai descrie tu cursanții?

Curioși, încrezători în forțele lor, inteligenți. Eu am fini și nepoți mai mici, de 4-5 ani, deci nu știam exact cât de coerent și de informat poate fi un copil de 8 ani. În orice caz, nu credeam că o să știe ce e ăla „chi” sau „izometrie”. (Cuvintele astea au intrat în vocabularul meu de-abia acum câțiva ani, cum să mă aștept să-i fie familiare unui copil?!)

 

Care sunt pasiunile tale, în afară de Kids Yoga? Ce faci într-o ploioasă zi de toamnă sau într-o zi de vară senină?

Într-o zi ploioasă de toamnă colorez (știai că există cărți de colorat pentru adulți?), fac puzzle-uri 3D, gătesc (poate o supă cremă de dovleac cu lapte de cocos?), mă uit la Netflix. Musai fac și niște yoga, de dimineață, după YouTube. Îmi plac mult canalele Yoga with Adriene și Yoga with Kassandra. Primul este foarte potrivit și pentru începători!

Într-o zi de vară, aș ieși cu bicicleta – noua mea descoperire. (Se zice că mersul pe bicicletă nu se uită… fals! Eu am reînvățat în vara asta, cu toate emoțiile de rigoare.) La prânz, aș ieși la picnic în parc sau la Comana.

După cum vezi, prefer să-mi imaginez o zi de vacanță sau de weekend, nu una în care stau opt ore în fața calculatorului. ?

 

Să presupunem că o mămică află de Kids Yoga. Care sunt primele cuvinte pe care i le-ai spune?

Dacă este o mămică familiarizată cu yoga sau care practică ea însăși yoga, i-aș spune: „Știi că se țin ore de yoga pentru copii, cu posturi mai ușoare și mai jucăușe, în Parcul Izvor?”.

Unei mămici care nu știe nimic despre yoga, i-aș spune că fac niște ore de creativitate prin mișcare în parc, iar copiii vor avea parte de aer curat, exercițiu fizic și povești care dau frâu liber imaginației.

 

Unde vor avea în continuare loc întâlnirile de Yoga Kids și pentru cât timp?

În Parcul Izvor, duminica, de la 11 (am avut ora de la 10, dar acum, că s-a mai răcorit, o mut la 11, ca să dormim cu toții mai mult ?). Câtă vreme e relativ cald și uscat (sper să putem face toată luna octombrie!), ne întâlnim în parc. Apoi trecem pe Zoom, cel mai probabil sâmbătă dimineața, când visez la o oră în pijamale. Oricum, ținem legătura pe pagina de Facebook.

Credit foto:  Andor Csorvasi