Selectează o Pagină
birdwatching pentru minte

În fiecare dimineață, uit câteva minute de mine, de liste cu treburi de făcut și de probleme de rezolvat. Nu că aș fi inventat eu vreun lucru extraordinar pentru relaxare și pentru pacea minții. Nu fac altceva decât să-l urmăresc pe mezinul meu de 6 ani cum își urmează ritualul. Vine la geamul din camera mea ca să urmărească păsărelele de pe pervaz. Atât de multă bucurie și liniște îi aduc, încât am decis că merită să acord mai multă atenție activității numite birdwatching.

Cred că mi-a plăcut dintotdeauna să observ păsări, dar nu am făcut asta niciodată conștient, cu atât mai puțin cu vreun scop personal. Acum câteva ierni, când primul meu copil avea câteva luni, ieșeam la plimbare prin pădurea de lângă casă și eram fascinată de ciocănitori. Totul alb, pădurea liniștită, aerul tare, doar ele se auzeau prin copacii înalți cum muncesc de zor. Iar ori de câte ori am ajuns în Deltă, am fost încântată să văd cormorani sau egrete. În plus, sunt bucuroasă când zăresc cuiburi de berze cocoțate pe stâlpii de pe șosea. Acum putem urmări live online un cuib de berze aici.

Ce obții

Desigur, toate încercările mele de a privi păsări s-au întâmplat în mod natural și cred că e cu totul altceva să-ți iei un binoclu și să-ți propui să te plimbi prin natură vreo două ore urmărind păsări, în liniște deplină. Ajungi să te rupi de activitățile cotidiene și să îi dai creierului o preocupare relaxantă pe care să se concentreze. În plus, faci exerciții… de a nu face nimic. Pur și simplu, stai în liniște și privești. Vei fi uimit apoi să constați că gândurile tale se așază în ordine mai ușor sau că poți căpăta o claritate mai mare în gândire.

Este și un bun exercițiu pentru a învăța să ne ancorăm în prezent, să trăim aici și acum. Despre „Puterea prezentului”  a scris, de exemplu, Eckhart Tolle, autor de bestseller și îndrumător spiritual. A trăi în prezent nu doar că ne ajută să avem o viață emoțională sănătoasă, ci și să alungăm ideea că momentele din viitor sunt cele care ne vor aduce fericirea. Probabil ai auzit deseori de mindfulness. Este abilitatea umană de a fi pe deplin prezenți, conștienți de gândurile, emoțiile, senzațiile noastre corporale fără a le judeca. Așadar, în această stare nu ne facem iluzii despre viitor și nu retrăim trecutul. Suntem complet prezenți aici și acum. Ne îngăduim să trăim viața clipă de clipă, să trăim conștient, bucurându-ne cu adevărat de experiențele noastre.

Birdwatching

 

  

 

Birdwatching, pentru pacea minții

Unde să mergi

Dacă te duci într-un cadru natural împreună cu un ornitolog, care să te și învețe să privești, cred că vei cerceta natura cu alți ochi. Ba chiar vei observa lucruri pe care altfel le-ai trece cu vederea.

Și ca să nu-ți găsești scuze, că nu ai vreo pădure prin apropiere sau că nu pleci prea curând în excursie, ca să rămâi în fața calculatorului, poți face birdwatching și în parcuri.

Dacă vrei să aprofundezi tema și să trăiești experiența din plin, dă o fugă la Comana, la Snagov sau în Deltă. Urmărește programul Fundației Snagov, pentru că pe timp de vară organizează circuite pe Lacul Snagov, cel mai mare lac natural al României, chiar pentru birdwatching.

Dacă ești pe aproape de București, fă o vizită în Parcul Natural Văcărești, o oază de natură sălbatică aflată chiar în Capitală. Până în prezent au fost identificate 138 de specii de păsări, printre care lebăda de vară, lișița, cormoranul mic sau stârcul de noapte.

Iar dacă îți plac călătoriile îndepărtate, poți alege să mergi în raiul păsărilor: Columbia. Nu poate fi decât încântător să-ți apară în fața ochilor un tucan, cu ciocul pictat în verde, roșu și portocaliu și cu piept galben, într-o pădure de o frumusețe ireală.

Până luați decizia unde să ieșiți la plimbare, puteți urmări mai jos cum vin păsărelele să se hrănească într-un loc special amenajat pentru ele din Alabama. 45 de specii ar veni în mod obișnuit în vizită pe aici. Vizionare plăcută!

Foto credit: depositphotos.com