Cum sa traiesti o viata cu scop este, poate, una dintre framantarile multora dintre noi. Nu putini sunt cei care isi pun intrebarea:
Care este menirea mea?
Deseori „castigam” kilograme nedorite sau ne imbolnavim si din lipsa acestui scop, din lipsa unei vieti cu scop. In acest caz, degeaba tinem cure drastice, daca nu gasim ceea ce este esential: menirea noastra. Kilogramele vor reveni, iar si iar, dupa fiecare cura, pentru ca nu acordam atentie lucrurilor importante pentru viata noastra.
O criza a scopului este un simptom al izolarii
Am gasit un articol foarte util pe Greater Good Magazine, care imi este punct de plecare si sursa de inspiratie.
Sa pleci dintr-un loc si sa nu stii spre ce te indrepti, nu te va duce nicaieri. Sau te va duce in multe locuri. Iar daca nu stii ce cauti, sigur nu vei gasi.
„Se pare că mulți cred că scopul apare din abilitatile tale speciale si ca te desparte de ceilalti oameni – dar este doar o parte de adevar. Se dezvolta, de asemenea, din relatiile noastre cu ceilalti, motiv pentru care o criza a scopului este un simptom al izolarii. Odata ce iti gasesti calea, aproape sigur ii vei gasi pe altii calatorind alaturi de tine, sperand sa ajunga la aceeasi destinatie – o comunitate”, sustine Jeremy Adam Smith, UC Berkely.
Nu trebuie sa uitam ca suntem fiinte sociale, legate cu fire invizibile, si ca ne simtim bine in compania celorlalti.
Cum ne putem gasi scopul in viata
Iata mai jos cateva idei care te vor sprijini sa-ti gasesti un scop.
1. Citeste!
Cartile iti ofera idei, solutii, iti dezvolta creativitatea si imaginatia. Si, nu in ultimul rand, te pot ajuta sa iti rezolvi diverse probleme. Asta, daca lecturezi cartile de care ai nevoie intr-un anumit moment al vietii. Exista si un domeniu pentru asa ceva. Se numeste biblioterapie si poti gasi mai multe informatii despre tehnicile sale pe stroke.ro. Tot aici, poti gasi articole tematice care iti pot folosi pentru a depasi mai usor anumite situatii cu care te confrunti (cum ar fi ghidul de lectura pentru cei mereu grabiti, pentru insingurati sau pentru indragostiti).
2. Descopera-ti pasiunile!
Descopera ce iti place cu adevarat sa faci. Cultivandu-ti pasiunile, ai sanse mari sa traiesti o viata cu scop. Te-ai gandit vreodata, cu sinceritate, ce iti place cu adevarat? Sa pictezi, sa dansezi, sa vorbesti, sa scrii, sa organizezi lucruri, sa inventezi, sa decorezi, sa alergi, sa gradinaresti, sa calatoresti, sa gatesti?
3. Cultiva-ti generozitatea si altruismul!
A darui activeaza parti din creier asociate cu placerea si cu relatiile sociale si ofera beneficii pentru sanatate, potrivit lui Adam Smith. S-a descoperit ca a fi voluntar, chiar si pentru doua sau trei ore pe saptamana, influenteaza pozitiv starea de depresie. Nu ne putem astepta la asa ceva in cazuri severe, dar exista o multime de activitati care creeaza o imbunatatire a starii emotionale pentru oamenii care sunt deprimati moderat, potrivit studiului Musick-Wilson. Iar participantii la studiu au explicat imbunatatirea starii lor prin gasirea unui scop.
Studiile mai spun ceva: cand facem fapte bune, suntem recompensati cu o crestere a dopaminei, care ne face sa ne simtim fericiti. La fel ca atunci cand mancam ceva delicios.
4. Cultiva-ti sinceritatea fata de propria persoana!
Probabil, aceasta afirmatie ti se pare ciudata. Doar nu vrei sa te minti, nu? Ei bine, de multe ori te poti minti. E posibil sa vrei sa fii ceea ce vor altii sa fii, ca sa le intri in gratii, ca sa eviti certurile sau ca asa ti se pare mai comod. Sau ca asa esti obisnuit din copilarie, pentru motivele deja enumerate. Dar daca nu esti sincer cu tine, nu esti ceea ce vrei sa fii, ai sanse mici sa iti descoperi menirea. Cum sa stii ce sa faci, daca nu stii cine esti?
5. Scrie!
Cumpara-ti un caiet preferat, sa-ti fie drag sa il deschizi. Si scrie. Poti sa iti scrii povestea de viata. E posibil sa descoperi un sens al vietii. E posibil ca aceasta poveste sa se transforme intr-o carte care ii va inspira pe altii. Si vei face din asta un scop.
Sau foloseste exercitiul „morning pages”, prezentat de Julia Cameron in The Artistʾs Way.
Ce trebuie sa faci? Sa scrii in fiecare dimineata trei pagini cu tot ceea ce iti vine in minte. Lasa gandurile sa apara pe hartie. Nu poti gresi, nu te va verifica nimeni. Dar iti vei clarifica gandurile. Vei scapa de gandurile blocate sau de cele inutile. Iti ia cam 15 minute. 15 minute ca sa te simti mai bine cu tine insuti, ca sa ai lucrurile clare in minte si sa stii ce sa faci in ziua abia inceputa. Dupa luni de exercitiu, e posibil ca viata ta sa fie alta. Asa cum faci baie zilnic si ai grija de propriul corp, de ce sa nu ai grija si de propria minte?
Dupa aceasta idee a aparut siteul 750words.com, unde poti scrie cele trei pagini in fiecare zi si unde poti folosi cativa indicatori care sa iti arate cum te simti, care este evolutia ta. Probabil, ofera instrumente utile, insa eu stiu, si cred, ca este important sa scriem de mana, ori de cate ori avem ocazia. Scrisul de mana iti da o incredere in sine mai mare si iti imbunatateste starea de spirit. Gasesti aici alte nouă beneficii ale scrisului de mana.
Probabil, te vei intreba ce legatura are scrisul cu gasirea scopului in viata. Daca faci acest exercitiu zilnic, dupa un timp vei ajunge la a-ti clarifica foarte multe lucruri. Iti vei da astfel seama ce ai de facut.
Pentru voi ce inseamna sa aveti un scop in viata?
Sa aduc zâmbetul pe buze. Sa mă ajut pe mine pentru a putea ajuta si pe alții.
Pentru mine a avea un scop in viață înseamnă a ajunge la destinația dorită bucurându-ma de călătorie. Este esențial sa ai un scop in viață, sa îl descoperi si astfel sa te descoperi pe tine. Scopul in viață trebuie sa iti aduca fericire si implinire, atunci cand il găsești afli esența vieții. Scopul meu pentru care simt ca am fost făcută este sa ajut persoane aflate in nevoie, sa investesc timp in dezvoltarea lor personală si de ce nu, sa ii ajut sa isi găsească la rândul lor scopul in viață.
Scop in viata inseamna pentru mine urmarirea si infruntarea provocariilor zilnice induse de noi si soarta care ma apropie de echilibrul dorit de mine,de „goal”,de evolutie spirituala,emotionala,intelectuala.
Sa muncesc cu drag pentru pasiunile mele, sa iubesc, sa iert, sa ma bucur de viata 🙂
Pentru mine, a avea un scop în viață este să îmi urmez visul și să devin un medic foarte bun. Scopul medicului este omul.
Să am un scop în viață înseamnă să contribui la o schimbare în bine în societatea în care trăiesc. Poate din afară asta ar părea un gest nobil și altruist, dar nu e; de fapt e o răspundere fiindcă nu ne permitem să fim indiferenți la numeroasele probleme sociale și de mediu care există fiindcă facem parte din ele, ba chiar le perpetuăm fără să conștientizăm. Așa că îmi doresc să ajut la schimbarea mentalității oamenilor și la adoptarea de obiceiuri mai etice față de oameni, animale și mediul înconjurător.
Sa am un scop in viata inseamna sa am vise ! Un om fara vise este ca si mort…Visez
sa-mi cresc nepotii si sa ma bucur de reusita copiilor mei.
Sa fac lucrurile care imi plac alaturi de oamenii pe care ii iubesc, sa incerc in fiecare zi sa fiu o persoana mai buna si sa fac lumea mai buna.